Ett nytt supervirus kan tömma ditt konto. Foto: Tommy Pedersen
Ett nytt supervirus kan tömma ditt konto. Foto: Tommy Pedersen

Virus länsar ditt lönekonto på sekunder

Publicerad
Uppdaterad
I går kom larmet från den polska storbanken ING: Ett nytt virus har lyckats knäcka bankens säkerhetssystem.
Flera svenska banker är nu i farozonen, samma teknik används här.
Viruset gör att ditt lönekonto kan länsas på en sekund.
Enbart användarnamn och lösenord när du loggar in till en sajt anses osäkert och används bara på sajter som inte hanterar reda pengar. Facebook till exempel.
Nätbanker kräver starkare skydd. Där används lösenord i kombination med andra tekniker. En sådan teknik är engångskoder via mobiler, "tvåfaktorautentisering" på branschspråk.
Du kommer inte åt ditt lönekonto förrän du angett ditt användarnamn, ditt lösenord och en sådan engångskod.

Påtagligt hot

Hittills har tekniken med tvåfaktorautentisering ansetts säker. Men inte längre. I Polen dök i går ett nytt virus upp som infekterar både datorer och mobiltelefoner. I samma sekund som du får en engångskod i mobilen skickas den vidare till en bedragare som kan logga in på din nätbank samtidigt som du själv.
Tekniken med engångslösenord i mobilen används av flera svenska banker. Skandiabanken är en, och Ikanobanken nämns som referens hos leverantören SMS Passcode.
- Ja, vi kompletterar med mobillösningar. Men vår säkerhetslösning bygger på en kombination av koder via sms och ett certifikat, alltså Bank-id eller ett certifikat som vi själva utfärdar. Det gör vi för att göra det svårare för bedragare att lyckas. Vi har inte blivit utsatta för den här trojanen, säger Lena Hök, informationschef på Skandiabanken.
Hotet är högst påtagligt. Flera multinationella säkerhetsföretag har reagerat på larmet.
- Vi vet inte hur spridd den här trojanen är än, men eftersom det nu finns teknik som fungerar och det bevisligen finns infekterade telefoner gäller det att stoppa det här innan det är för sent, säger David Jacoby, säkerhetsexpert på antivirusföretaget Kaspersky.

Kom över 40 miljoner

Än så länge är bankernas särskilda koddosor säkrare att använda än mobiltelefoner, men ingen vet hur länge.
- Det är ingen som har knäckt koddosornas algoritm ännu, men de är ändå inte säkrare än någon annan form av autentisering, säger Jacoby.
En föregångare till den trojan som härjar nu användes vid en storskalig attack under några sommarmånader mot amerikanska företag 2009. Då kom man enligt den amerikanska federala polisen FBI över mer än 40 miljoner dollar. Trots att många företag, och polisen, agerade snabbt försvann mer än hälften av pengarna spårlöst.
Fredrik Granlund
Fredrik Granlund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen