Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vinsttak dåliga nyheter för Göran Persson

Den 8 september gick Anitra Steen in som aktieägare i Attendo. Köpet gick via Båven AB, som hon äger tillsammans med maken Göran Persson.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Före detta socialdemokratiska statsministern Göran persson och Anitra Steen.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Ann Jonasson

Göran Persson och Anitra Steen är några av de investerare som drabbats av debatten om vinsttak i välfärden.

Parets aktier i vårdjätten Attendo, där Anitra Steen är styrelseledamot, har backat med 10 procent.

– Den stora risken är politiska förändringar, säger spar- och aktieexperten Joakim Bornold.

Den var den 17 maj som den tidigare S-toppen och styrelseproffset Anitra Steen valdes in omsorgsjätten Attendos styrelse. 

På stämman beslöts också att styrelseledamöterna ska få 300 000 kronor i ersättning.

Den 8 september gick Anitra Steen också in som aktieägare via bolaget Båven AB, enligt Finansinspektionens insynsrapportering.

Båven AB är Anitra Steens och maken och den tidigare statsministern Göran Perssons gemensamma bolag som ska bedriva "konsultverksamhet inom informations- och organisationsfrågor, författarskap, äga och förvalta värdepapper och fast egendom, driva jord- och skogsbruk samt annan därmed förenlig verksamhet, enligt verksamhetsbeskrivningen.


LÄS OCKSÅ: Academedias "övervinst" 100 miljoner


För posten med 5 900 aktier fick Anitra Steen och Göran Persson betala 495 600 kronor, vilket motsvarar en aktiekurs på 84 kronor, rapporterade nyhetsbyrån Direkt.

Kurserna pressades i sektorn

I samma veva tog debatten om vinster i välfärden fart - och pressade kurserna för många börsnoterade bolag i välfärdssektorn.

I dag, när regeringens välfärdsutredare Ilmar Reepalu lämnade över sitt förslag om ett vinsttak på statslåneräntan plus 7 procentenheter på operativt kapital för företag inom vård, skola och omsorg, backade Attendo med 2,27 procent till 75,50 kronor.

– Det är en Reepalu-effekt, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, och tidigare aktie- och derivatexpert på Stockholmsbörsen.

Därmed har paret Anitra Steen och Göran Perssons aktier i Attendo förlorat omkring 10 procent av sitt värde, sedan paret gick in i bolaget.

Attendos aktie har backat 10 procent sedan september.

LÄS OCKSÅ: Så slår USA-valet mot dig


Attendos vd Henrik Borelius är en av flera tunga branschaktörer som i dag riktar hård kritik mot Ilmar Reepalus vinsttak, som han i SvD betecknar som en "teoretisk skrivbordsprodukt".

– Det här är ett missvisande vinstmått, det är inget vanligt sätt att räkna på.

"Stor äldreboom på väg"

Borelius varnar för förslaget skulle minska intresset att öppna nya äldreboenden.

– Samtidigt är en stor äldreboom på väg. Det är en enorm mängd kapital som behövs. Och för att våga investera krävs långsiktiga spelregler, säger han.


LÄS OCKSÅ: "Förslaget är ett dråpslag mot välfärdsektorn"


Efter kursnedgången tycker Bornold att Attendo börjar få ett intressant pris.

– Bolagen i den här sektorn är inte konjunkturkänsliga och har stark kund i form av stat, kommun eller landsting. Det är lockande att ha den här typen av bolag i sin portfölj. Men den stora risken är politiska förändringar, som den här typen av förslag som presenterats i dag.

Dina Pengar har sökt Anitra Steen.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!