Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vinst i OS – inte alltid värd sin vikt i guld

Sarah Sjöström visar upp medaljerna hon vunnit under OS.
Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
En guldmedalj i OS har inte varit rent guld sedan 1912, utan består till största delen av silver.
Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Att plocka hem guldmedaljen i OS kan bli en lönsam affär för många idrottare – men i själva medaljen finns det inte så mycket pengar att hämta.

En medalj i OS kan kräva ett högt pris i form av blod, svett och tårar. Men har ni någonsin fungerat över själv priset på medaljen?

Dagens industri har tittat närmare på OS-medaljerna och konstaterar att idrottarna i år tar emot de största och tyngsta medaljerna någonsin.

Men en diameter på 85 millimeter och en vikt på 500 gram betyder nödvändigtvis inte att eventuella planer på att smälta ned priset blir en lönsam historia.

Lite guld i medaljerna

Enligt Di har guldmedaljerna inte bestått av rent guld sedan OS i Stockholm 1912.

Årets guldmedaljer utgörs nämligen av 92,5 procent silver, 6,16 procent koppar och 1,34 procent guld. Det ger ett metallvärde på runt 5 000 kronor, enligt World Gold Council.

Enligt den Internationella olympiska kommittén måste en guldmedalj innehålla minst 6 gram guld och bestå av minst 92,5 procent silver.


LÄS ÄVEN: Åströms kritik mot OS-arrangören i Rio


Rejäla prispengar i flera länder

I vissa länder får medaljörerna även ta emot prispengar, så kallade bonuspengar, men pengarna kommer inte från den Olympiska kommittén utan från de nationella förbunden.

Summan varierar mellan olika länder men tittar vi exempelvis på USA så får vinnaren ta emot runt 200 000 svenska kronor, enligt The Independent.


LÄS ÄVEN: Arrangörsmiss kan ha snuvat Sjöström i OS 


Singapore ligger högst i listan med närmare 6,4 miljoner kronor, följt av Indonesiens 3,2 miljoner.

Australien som ligger längst ned bland de tolv rankade länderna delar ut en bonus på runt 130 000 kronor.

Det gäller även att ta i beräkning att de idrottare, exempelvis Sveriges, som inte mottar pengar kan få stöd i form av bland annat sponsring både före och efter OS.

LÄS ÄVEN: Sjöströms miljonregn efter OS-guldet i Rio

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!