MILJONERNA ÄR FÖRDELADE. På tisdag presenterar finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt regeringens nya budget, som klubbades på ett extrainsatt möte i går. Redan i dag kan dock Expressen avslöja delar av innehållet Foto: Ylwa Yngvesson
MILJONERNA ÄR FÖRDELADE. På tisdag presenterar finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt regeringens nya budget, som klubbades på ett extrainsatt möte i går. Redan i dag kan dock Expressen avslöja delar av innehållet Foto: Ylwa Yngvesson

Vinnarna i den nya budgeten

Publicerad
Uppdaterad
Slaget om budgeten är avgjort och i nästa vecka ska regeringens ministrar ge sig ut i Sverige för att dela ut tidiga julklapper.
Expressen kan redan i dag avslöja vad som finns i paketen efter det att regeringen klubbade budgeten på ett extramöte i går.
Stor vinnare blev biståndsminister Gunilla Carlsson som kommer överraska i nästa vecka med ökad svensk internationell solidaritet i en tid när Sverigedemokraterna syns mycket.
Regeringens första motdrag mot Sverigedemokraternas offensiv blir en ökning av biståndet. Innehållet i budgeten ska vara hemligt till tisdag då finansministern tar den traditionella promenaden från regeringskansliet Rosenbad till riksdagen med budgetförslaget för nästa år, men Expressen har redan tagit del av huvuddragen i budgeten.
Beslutet om hur överskottet i statsfinanserna ska fördelas togs av regeringen igår förmiddag. Budgetbeslutet skulle egentligen tagits i torsdags men några sena ändringar gjorde att det krävdes ett extra regeringssammanträde.

En chans till nystart

Stor vinnare blir biståndsminister Gunilla Carlsson som i sista stund trumfat genom en ökning av det svenska biståndet, enligt Expressens källor. Ett skäl till det är att regeringen vill att bilden av Sverige i omvärlden inte ska skadas av Sverigedemokraterna och att Sverige nu ska värna extra om internationell solidaritet.
- Vi kommer fortsätta ha ett generöst och ambitiöst bistånd. Tack vare att vi skött ekonomin bra kommer det avspeglas i hur vi bryr oss om världen i pengar, säger Gunilla Carlsson efter budgetmötet och passar samtidigt på att ytterligare precisera den svenska biståndssatsningen.
Budgeten är också en chans till nystart för de allianspartier som hade ett tufft val i skuggan av Moderaternas framgångar.
För alliansregeringen är det extra viktigt att Göran Hägglund och KD får en nystart eftersom partiet ligger farligt nära fyraprocentsspärren, enligt källor i regeringskansliet.
Hans parti är också mest missnöjt med regeringsförhandlingarna eftersom KD slängdes ut från finansdepartementet och alla KD- ministrar klumpades ihop på socialdepartementet.
I budgeten ska Hägglund framstå som en vinnare genom ökade satsningar på vård och han ska också få stå i rampljuset när den första skattesänkningen för pensionärer presenteras.

"Spännande möjligheter"

Även Maud Olofsson kommer framställas som en vinnare. Hon ska få presentera satsningar på näringslivet som på sikt ska göra att företagen ska kunna fixa fler jobb.
- I budgeten ligger ju väldigt många spännande möjligheter, säger en nöjd Olofsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen