Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vings iskalla mejlsvar efter mammans död

Meja Djurfelter med sin dotter Angela. "Jag tänker inte tolerera att man skriver till oss på det här sättet", säger Angela Djurfelter.Foto: PRIVAT
VINGS SVAR: ”Beklagar sorgen!”
Enligt Magdalena Öhrn på Ving får resenärer pengar tillbaka på försäkringen om resan påbörjas men avbryts. Foto: Pressbild

Angela Djurfelters cancersjuka mamma Meja kom aldrig i väg på Spanienresan.

Dagen efter dog hon.

Mitt i chocken och sorgen kom svaret från Ving – skickat till den döda mamman: 

“Ving återbetalar inte beloppet/.../Beklagar sorgen!".

– Ett vidrigt sätt att formulera sig, säger Angela Djurfelter.

Angela Djurfelters mamma Meja, 63, från Söderhamn hade varit cancersjuk i ett år. Så familjen bestämde sig för att boka en sista resa till släkten i Spanien för att kunna tillbringa tid ihop.

Avresan skulle gå från Arlanda den 14 juni. Då skulle Meja och maken Rolf ansluta sig till sina barn och barnbarn i Benidorm.

Makarna kom ombord på planet. Men där gjorde personalen bedömningen att Meja Djurfelter var för sjuk och hon och hennes man fick avbryta resan innan avgång.

Dagen efter gick hon bort.

Åkte hem från Spanien till Sverige

Angela Djurfelter befann sig redan i Spanien men satte sig på ett plan tillbaka till Sverige så fort hon fick veta hur dålig mamman var. Men det var för sent – modern dog bara en halvtimme innan hon anlände.

– Mamma hade varit noga med avbeställningsskydd eftersom hon var sjuk. Så jag ringde Ving och avbokade resan och lämnade min mejladress så att vi skulle kunna hjälpa pappa med allting, berättar Angela Djurfelter.

 

LÄS MER: Paris–New York på 3,5 timmar med nya planen 

 

Hon fick aldrig något svar på mejlen.

Men nästan två veckor senare hittade hon ett svar i sin mammas mejl:

"Resan avbokades pga dösfall den 16 juni.

Ving återbetalar inget av det inbetalda beloppet 14.294 kronor.

Beklagar sorgen!"

Kritiken mot Ving

– Så stod det, väldigt plumpt. Enligt mig är det ett vidrigt sätt att formulera sig. Att mejla en person som har dött och skriva på det där sättet, säger Angela Djurfelter.

Hon undrar varför mejlet skickades till mamman – och inte till henne själv. Och varför hon inte fick någon utförligare förklaring till beslutet. Hon vet inte varför Ving inte vill betala tillbaka pengarna.

– Där står "beklagar sorgen" med ett utropstecken. Och inget om hur man ska gå tillväga för att kunna få tillbaka pengarna. 

 

LÄS MER: Fler söker hjälp för att få ersättning för resan 

 

Angela Djurfelter och hennes familj hade precis kommit från begravningsbyrån när hon såg mejlet. De var chockade och ledsna.

– Vi har suttit runt bordet och gapat. Vi förstår inte hur man kan formulera sig så.

Nu vill Angela Djurfelter att Ving ser över sina rutiner.

– Hade jag jobbat på ett stort bolag hade jag försökt hjälpa den person som drabbats av något sådant här. Man försöker hjälpa en person som är i chock.

Vings svar: Betalar tillbaka

Vings informationschef Magdalena Öhrn säger att avbeställningsskyddet inte gäller då resan är påbörjad – då tar kundens reseförsäkring vid.

"När det gäller kommunikationen med kunden kan jag bara beklaga. Mejlet är automatiserat och är ett underlag till försäkringsbolaget som betalar ut pengarna till kunden om kunden har en reseförsäkring", skriver hon i ett mejl.

 

LÄS MER: Flygbolagen med mest förseningar

 

Magdalena Öhrn lovar nu att Ving ska se över hur de uttrycker sig i sina automatiserade mejl – och att betala tillbaka vad resan kostade.

"Jag har full förståelse för att det uppfattas som okänsligt. Kunden hade i detta fall ingen reseförsäkring men vi gör ett undantag under dessa tragiska omständigheter", skriver hon.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!