Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ving-anställda utan lön – får låna pengar till maten

Vinggruppen i Norden betalar inte ut löner i Spanien sedan sin ägare Thomas Cooks konkurs. Foto: Ving / Ving

Resebolaget Ving går en osäker framtid till mötes efter att ägaren Thomas Cook gått i konkurs.

Nu tvingas svenska Ving-guider i Spanien låna pengar hemifrån för att överleva.

– Vi måste arbeta trots att att vi inte får någon lön, säger en reseledare på Gran Canaria till Aftonbladet

Efter att ha misslyckats med en nödfinansiering försattes Thomas Cook i konkurs i slutet på september. Beskedet skapade flygkaos runtom i världen och över 600 000 resenärer påverkades.

Cook ägde även det nordiska resebolaget Ving, som efter kollapsen meddelade att de skulle köra vidare med verksamheten. Men för Vings svenska medarbetare i Spanien har läget blivit prekärt sedan konkursen.

Ving betalar inte ut lön

Aftonbladet rapporterar att de 200 anställda har tvingats arbeta utan lön i en vecka. De har heller inte fått någon ersättning för bensin eller parkeringskostnader.

– Vi måste arbeta trots att att vi inte får någon lön. Cheferna säger att om vi inte jobbar så får vi sparken, säger en reseledare på Gran Canaria till Aftonbladet. 

Aftonbladet hävdar att flera anställda känt sig nödgade att låna pengar från sina familjer i Sverige för att få råd med mat.

– Lönen är inte hög så det är svårt att spara pengar när man är här nere. Ving har hanterat detta väldigt dåligt. De borde se till att vi får våra löner, säger reseledaren.

”Kommer att ligga på”

Ving försvarar sig med att de anställda i Spanien är kontrakterade hos ett annat bolag, In Destination Coming. Detta bolag gick i konkurs i samband med att Thomas Cook föll ihop. 

– En konkursförvaltare utsågs i fredags. Vår högsta prioritet är att lönerna ska betalas ut. Vi kommer att ligga på, men det är förvaltaren som styr över processen, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Vinggruppen Norden. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!