Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Villaägarna rasar mot kraftigt höjda elpriser

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Elnätföretagen Ellevio och Vattenfall chockhöjer sina priser.

Det visar en granskning som SVT Nyheter gjort och beskriver det som ''de största prishöjningarna i modern tid''.

– Regeringen måste ingripa, säger Jakob Eliasson som är samhällspolitisk chef för Villaägarna.

Bakgrunden är följande. Högsta förvaltningsdomstolen slog förra året fast att de bolag som äger elnäten i Sverige har rätt att höja sina avgifter kraftigt.

Totalt handlar det om cirka 36 miljarder kronor som elnätföretagen har rätt att plocka ut av sina kunder i en extra avgift förutom den normala taxan. Och nu börjar effekten slå i genom, enligt SVT:s granskning.

– Den så kallade intäktsramen är väldigt generös mot de här bolagen. Det finns två sorters bolag. Dels de som försöker utnyttja hela in intäktsramen, dels de som har lite mer skam i kroppen och tar det pris de tycker att de behöver utan att det blir oskäligt, säger Jakob Eliasson på Villaägarna.

– De som har minst skam i kroppen är de stora bjässarna, och då fram för allt Ellevio och Vattenfall.

Nätägaren har monopol

Du som konsument är helt fast hos nätägaren. Oavsett hur duktig du är på att hålla koll på elpriserna och byta till bolag med lägst elpris är du ohjälpligt fast hos nätägaren som har monopol på ledningsnätet.

SVT har undersökt hur de tre stora jättarna på marknaden, Ellevio, som tidigare hette Fortum, statliga Vattenfall och EON tillsammans har höjt priserna under perioden första januari 2015 till i dag. De tre företagen har sammanlagt cirka två miljoner kunder.

Det är framför allt Ellevio och Vattenfall som sticker ut med mycket stora påslag.

– Ellevio och Vattenfall är värstingarna. Som enskild kund i ett elnät kan du göra något, säger Jakob Eliasson som är samhällspolitisk chef för Villaägarna.

– Prisregleringen är mycket svag. Vi har att göra med en monopolmarknad med elnäten.

Ellevio har prishöjt med 18 procent

SVT:s granskning visar att Ellevio ligger i topp med prishöjningar på i genomsnitt 18 procent under perioden tätt följt av Vattenfall med 16 procent.

Ellevio signalerar att de trots genomförda prishöjningar inte tänker slå av på takten.

– Det kommer att bli prishöjningar de närmaste åren också, säger vd Johan Lindehag till SVT.

Reportern Jan Nylander ställer frågan: Men om ni fortsätter i samma takt kommer ni att ha höjt priset med närmare 40 procent fram till år 2019?

– Det kan jag inte svara på nu om det blir 40 procent eller vad det nu blir, säger Johan Lindehag.

Kan ni höja ännu mera?

– Ja det kan vi göra, säger han.

Även om Ellevio inte vill gå ut med hur mycket de ska höja sina priser har bolaget möjlighet att plocka ut i genomsnitt 5 000 kronor av sina 915 000 kunder i ett extrapåslag. Totalt handlar det om över fyra miljarder kronor på grund av utslagen i förvaltningsdomstolen

"Kunder hamnar i kläm"

Extra kännbart blir prishöjningarna av lätt insedda skäl för de som använder mycket el.

Många upprörda har också hört av sig till intresseorganisationen Villaägarna.

– Senast i dag har jag fått två samtal. Kunderna hamnar i kläm, säger Jakob Eliasson som är samhällspolitisk chef för Villaägarna.

Villaägarna säger att det finns bara ett sätt att få bukt med bolagens prishöjningarna.

– Regeringen måste ingripa och besluta hur mycket vinst företagen ska få göra på den här monopolmarknaden. Regeringen har alla möjligheter att göra det, säger Jakob Eliasson.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!