Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vill du undvika plagiat? – Google hjälper dig

Google lanserar ny tjänst.
Foto: JEFF CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN
Tjänsten ska hjälpa studenter att inte anklagas för plagiat.
Foto: Colourbox

Flera studenter åker årligen dit för plagiat för att ha kopierat sina texter.

Nu vill Google hjälpa elever att inte åka dit för fusket.

Genom en ny tjänst kommer man kunna skanna sina texter och på så sätt undvika plagiering, skriver Ubergizmo.

Mellan åren 2015 och 2017 ökade antalet avstängningar för fusk med nästan 40 procent på universitet och högskolor runtom i Sverige, visade Dagens Nyheters kartläggning från förra året.

Den vanligaste orsaken till att studenter stängs av för fusk är plagiat. Med plagiering så kopierar man någon annans verk, till exempel till uppsatser på skolor.

Genom systemet Urkund, som används som granskare för texter, ska plagiering upptäckas. Det används av lärare på skolor i landet.

Ska matchas mot hundra miljarder webbsidor

Men nu har det multinationella internetföretaget Google lanserat en ny tjänst – för studenter. Tjänsten ska vara en hjälp för studenter att inte bli anklagade för plagiat eller felciteringar, rapporterar Ubergizmo.

”Assignments” heter plattformen och ska genom en analys av texter från studenter matcha mot hundra miljarder webbsidor och tiotals miljoner böcker. 

Förutom det, kommer det längre fram finnas en tjänst för att kontrollera hur originellt ens skolarbete är. Det genom en jämförelse med material som tidigare lämnats in av studenter i plattformen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!