Viktigaste förslagen – så påverkas din plånbok

Regeringens höstbudget rymmer satsningar på totalt 74 miljarder kronor.
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade budgeten på måndagsmorgonen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Löntagare och pensionärer får en stärkt skattereduktion på 1 320 kronor – totalt 2 820 kronor – från och med den 1 januari nästa år.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Våren 2022 vill regeringen införa en familjevecka – där föräldrar med barn, mellan 4-16 år, tre dagar extra ledighet var per år.
Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN

74 miljarder kronor.

Så stora är reformerna i regeringens höstbudget.

Där ingår bland annat skattesänkningar, klimatomställningar och stärkt välfärd.

– Det är en budget som försöker nå så många som möjligt, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

Här är de stora nyheterna i budgeten.

På måndagsmorgonen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens höstbudget. När regeringen själva ska sammanfatta den gör man det i fyra underrubriker:

Snabbare klimatomställning, fler ska komma i arbete, stärkt välfärd samt ett tryggt Sverige för alla.

– Det är en budget som försöker nå så många som möjligt. Kanske en ”ett år innan val”-budget, har Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, tidigare sagt.

Enligt henne gynnar budgeten de flesta i samhället, med fokus på ”de svagare”: pensionärer, sjuka, låg- och medelinkomsttagare. Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar är inne på samma spår.

– Syftet med att ge det till så här pass stora och breda grupper med lägre inkomster är att man antar att en stor andel av skattelättnaderna kommer att konsumeras och det uppskattar man ger tillräcklig effekt för att stötta konsumtionen och därmed återhämtningen i landet, säger hon i en kommentar.

Här sammanställer vi de största nyheterna i budgeten som kan tänkas påverka dig.

Sänkt skatt

Den enskilt största reformen i budgeten är sänkt skatt för 7,5 miljoner svenskar. Löntagare och pensionärer får en stärkt skattereduktion på 1 320 kronor – totalt 2 820 kronor – från och med den 1 januari nästa år.

Här ingår också en skattelättnad för avgiften till a-kassan, samt att skatteklyftan för de med sjuk- och aktivitetsersättning tas bort.

Satsningen beräknas kosta cirka sju miljarder kronor 2022.

Familjevecka

I april nästa år vill regeringen införa en familjevecka. Föräldrar med barn 4-16 år ska tillsammans få sex dagar – tre dagar var – extra ledigt per år, till exempel i samband med lov eller studiedagar.

Den som är ensam vårdnadshavare får också sex dagar. 

Familjeveckan väntas kosta cirka 3,49 miljarder kronor nästa år.

Stärkt sjukvård

Regeringen vill satsa ytterligare drygt fem miljarder kronor för att stärka sjukvården.  

Två av dessa miljarder ska gå till vård som har skjutits upp under pandemin, två miljarder till personalsatsningar och 1,5 miljard till att förlänga satsningen på jämställd vård och säker förlossningsvård.

Fler utbildningsplatser

Regeringen vill öka sysselsättningen i Sverige, och inom ramen för det satsar man bland annat 2,37 miljarder kronor på fler utbildningsplatser.

I satsningen på ökad sysselsättning ingår också bland annat fler praktikplatser, utbyggnad av matchningstjänster och sänkta arbetsgivaravgifterna för unga nästa sommar.

Höjt bostadstillägg för pensionärer

Pensionärernas bostadstillägg höjs med 200 kronor per månad för ogifta och 100 kronor för gifta från den 1 januari 2022.

Utöver det ska taket höjas från 7 000 till 7 500 kronor per månad. Det gör att pensionärer totalt kan få upp till 450 kronor mer i bostadstillägg.

Detta väntas kosta drygt en miljard kronor.

Trygghetspension

Regeringen vill också införa en särskild trygghetspension. Det innebär att det ska bli lättare för personer med max fem år kvar till pensionen att få vad som brukar kallas förtidspension, så att de slipper ta ut sin ålderspension i förtid.

Snabbare klimatomställning

Som ett led i att snabbare ställa om för klimatet satsar regeringen bland annat 2,87 miljarder kronor på ”insatser för den svenska skogen”. Regeringen lägger vidare pengar på bland annat Klimatklivet, Industriklivet, järnvägsunderhåll, stöd till kollektivtrafiken, åtgärder för att förenkla cykelpendling och underlätta elektrifiering av bussar, samt skärpt miljöstyrning i bonus-malus-systemet.

Utsläppsgränsen för förhöjd fordonsskatt för nya lätta fordon sänks nästa år, och kraven för att få klimatbonus höjs.

Övriga plånboksnyheter

Utöver skattelättnaderna och de riktade nyheterna mot äldre har regeringen också presenterat:

Inkomsttaket i sjukförsäkringen höjs från åtta till tio prisbasbelopp den 1 januari nästa år. Det innebär att den högsta ersättningen per dag ökar till 1 027 i stället för 821 kronor.

Det ska vara möjligt att få sjukpenning även efter 365 dagar.

Det ska bli enklare att få sjukpenning på deltid eller om man saknar anställning.

Antalet karensdagar i a-kassan ska minskas tillfälligt från sex till två dagar under 2022.

Det ska bli lättare att få sjuk- och aktivitetsersättning, och bostadstillägget för gruppen ska höjas till 7 500 kronor för ensamstående och 3 750 kronor för par.

Underhållsstödet för ensamstående föräldrar till barn som är sju till tio år ska höjas med 150 kronor i månaden.

Fler ska få rätt till assistans.

Högre ränta, med cirka 0,5–0,6 procentenheter, på studielån.

300 miljoner kronor som riktas mot småkommuner med strukturella problem kan innebära att skattehöjningar undviks.

Utbyggt elnät, som kan kapa flaskhalsarna och sänka elpriserna för privatpersoner.

Uppmuntran till delningsekonomi, bland annat genom att ge privatpersoner rätt att hyra ut verktyg eller fordon skattefritt upp till 20 000 kronor per år.

Sänkt moms på vissa reparationer. Exempelvis cyklar, kläder och skor.

Kritik från flera håll mot regeringens budgetförslag

M: ”En budget som inte får ordning på Sverige”.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!