Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla viktiga datum för din deklaration 2018

– Vi vill att fler ska ansluta sig till digital brevlåda, säger Annika Lind, skatteinformatör på Skatteverket. Deklarationen 2018 ska vara gjord senast den 2 maj.Foto: Jeanette Andersson
Det är färre och färre som använder den gamla pappersdeklarationen.Foto: IVAN ARVSÄTER / SKATTEVERKET

Det börjar närma sig årets deklaration.

Men redan nu kan du börja din planering för deklaration 2018.

Viktigt: hämta hem en digital brevlåda om du vill ha din skatteåterbäring redan efter påsk.

– Vi vill att fler ska ansluta sig till digital brevlåda, säger Annika Lind på Skatteverket.

Här har du lathunden om alla viktiga datum för deklarationen 2018.

De allra flesta väljer i dag att deklarera digitalt med hjälp av Bank-ID, sms eller telefonen.

Pappersdeklarationens fans är inte bara i minoritet. De får också sin skatteåterbäring betydligt senare.

Skatteverket fortsätter i år med att pumpa ut skatteåterbäringen  för inkomståret 2017 tidigt till alla med digital brevlåda som deklarerar senast onsdagen den 28 mars. 

Digital brevlåda senast 1 mars

– Skaffar man en digital brevlåda och inte gör någon ändring i deklarationen så har man möjlighet att få skatteåterbäringen i början av april, säger Annika Lind, skatteinformatör på Skatteverket.

Skatteverket propagerar hårt för att alla ska skaffa digital brevlåda.

– Vi vill att fler ska ansluta sig till digital brevlåda, bland annat för att säkerställa att posten kommer till rätt person, säger Annika Lind.

 

LÄS OCKSÅ: Då kommer skatteåterbäringen

 

Dina Pengar har gått igenom Skatteverkets schema för årets deklaration - både för inkomstdeklarationen 2018 och fastighetsdeklarationen.

Viktiga datum för inkomstdeklarationen 2018:

• 31 januari. Sista dagen för din arbetsgivare, banker och andra att lämna kontrolluppgifter för inkomståret 2017 till dig och Skatteverket. Kolla noga att alla uppgifter stämmer, prata med din arbetsgivare om något verkar vara fel.

Skatteverket börjar skicka ut deklarationsblanketterna i mars. Först får de som har anmält digital brevlåda.Foto: / TT NYHETSBYRÅN

• 12 februari. Senast i dag måste du göra en extra skatteinbetalning om du vill undvika kostnadsränta och räknar med en kvarskatt på mer än 30 000 konor för inkomståret 2017. Räntan på beloppet över 30 000 kronor börjar räknas från och med den 13 februari.

Viktigt datum för digital brevlåda

• 1 mars. Det här är sista dag för dig att skaffa digital brevlåda om du vill ha skatteåterbäringen extra tidigt 2018. Gå in på Skatteverket/digital brevlåda och skaffa den brevlåda du gillar bäst. Har du redan en digital brevlåda så är det lugnt. Kolla också så att vill ha post från Skatteverket i din digitala brevlåda. Kontrollera också så att du har anmält konto för att få pengar i april.

• 8–9 mars. Deklarationen för inkomståret 2017 kommer till din digitala brevlåda. Du får en pdf som ser ut som den vanliga deklarationen. Nu kan du också se om du kan förväntas få pengar tillbaka eller kvarskatt.

Huvudvärken inför deklarationen blir mindre och mindre. Numera är väldigt många uppgifter förtryckta och behöver inte räknas ut manuellt.Foto: THOMAS ENGSTRÖM

• 20 mars. Den digitala tjänsten för inkomstdeklarationen 2017 öppnar. Om du har bank-ID eller någon annan form av e-legitimation kan du nu börja deklarera. Här är det viktigt att du gör rätt  i alla led och ser till att du får kvittens på att du har deklarerat. Det räcker inte med att logga in, titta på deklaration och sedan logga ut. Du kan deklarera digitalt genom att använda appen Skatteverket, via sms, ringa eller logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 på skatteverket.se.

 

 

LÄS OCKSÅ: Så räknar du enkelt ut ditt reseavdrag

 

• 28 mars. Sista dag för att godkänna deklarationen via app eller e-tjänsten och få eventuell skatteåterbäring tillbaka i april  förutsatt att du inte gör några ändringar i deklarationen.

Så söker du anstånd med deklarationen

• 3 april. Anstånd med att lämna deklarationen.  Om du har ett godtagbart skäl för att deklarera senare än den 2 maj, kan du ansöka via Mina sidor om anstånd med att lämna deklarationen. Behöver du anstånd fram till den 16 maj är det 3 april som gäller för första ansökningsdag om anstånd. Du kan söka om anstånd fram till den 2 maj, men Skatteverket rekommenderar att söka i god tid. Behöver du ännu längre tid på dig för att göra deklarationen måste du ansöka via en speciell blankett hos Skatteverket. 

- Det är viktigt att ha angett ett bankkontonummer för att skatteåterbäringen ska komma till mottagen, säger Annika Lind, skatteinformatör på Skatteverket.Foto: Jeanette Andersson

• 5-6 april. Skatteåterbäring efter påsk för alla med digital brevlåda som godkänt sin deklaration i appen eller e-tjänsten utan att ändra eller lägga till något i den förtryckta deklarationsblanketten. Utbetalningsdagarna är än så längre preliminära. Om du har gjort ändringar får du vänta till tidigast i början av juni för att få eventuell skatteåterbäring.

Slutskattebeskedet skickas också ut nu till alla som inte gjort några ändringar.

Nu måste deklarationen för 2017 skickas in

• 2 maj. Sista dagen att skicka in inkomstdeklarationen för inkomståret 2017.  Senast vid midnatt ska deklarationen vara inne. Har du redan e-deklarerat eller använt Skatteverkets app behöver du inte bry dig om detta datum.

 

LÄS OCKSÅ: 9 fällor med rotavdraget

 

Du som har sålt din bostad under 2017, värdepapper eller är företagare ska lämna en bilaga tillsammans med deklarationen. Vilken bilaga du ska lämna framgår i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och av din specifikation som du fått tillsammans med deklarationen. Har du några tveksamheter ska du kontakta Skatteverket. Men gör det i god tid.

Förseningsavgift om du inte lämnar deklarationen i tid

Lämnar du inte deklarationen senast klockan 24.00 den 2 maj riskerar du en förseningsavgift på 1 250 kronor. Om du inte har lämnat in deklarationen inom tre månader får du ytterligare 1 250 kronor i förseningsavgift. Dröjer du fem månader, eller längre, med att lämna in din deklaration för 2017 får du betala ännu en förseningsavgift på 1 250 kronor. Detta innebär att du totalt får betala 3 750 kronor i förseningsavgifter. 

Om du struntar helt i att deklarera slår Skatteverket till med skönstaxering av dig. Det betyder att de uppskattar hur mycket du tjänat under inkomståret. Och det kan bli dyrt för dig.Foto: IVAN ARVSÄTER / SKATTEVERKET

För dig som är utlandsboende tas ingen förseningsavgift ut om du lämnar deklarationen senast 31 maj.

• 3 maj. Viktigt datum för dig som räknar med en restskatt under 30 000 kronor. Det här är sista dagen för inbetalning för att undvika kostnadsränta. Räntan på beloppet börjar annars att räknas från den 4 maj.

Skatteåterbäringen 2018 för många

• 8 juni. Nu börjar skatteåterbäringen att betalas ut till de som skickat in sin deklaration via e-tjänsten, sms eller via telefonen, men inte omfattas de som fick pengarna direkt efter påskhelgen eller saknar digital brevlåda. Datumet är preliminärt och kan ändras något.

Beslut om fastighetstaxeringen i juni

• 15 juni.  Beslut om fastighetstaxering. Skatteverket börjar nu skicka ut de första besluten om fastighetstaxering 2018 till dig som är fastighetsägare och har skaffat digital brevlåda. 

Skatteverket vill helst slippa pappersdeklarationer och uppmanar alla som kan att ansluta sig till digital brevlåda.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

2 juli. Beslut om fastighetstaxering skickas ut till dig som inte har digital brevlåda.

• 6-7 augusti, preliminärt. De som lämnat in pappersdeklaration för inkomstdeklarationen och en del andra får nu sin skatteåterbäring. Men har du inte anmält ett bankkonto måste du höra av dig till Skatteverket när du fått ditt slutskattebesked för att få dina pengar.

Du som får kvarskatt får också besked i augusti.

3-4 september, preliminärt. Skatteåterbäring för en del av de deklaranter som varit föremål för manuell kontroll av deklarationer eller har en mer komplicerat deklaration med bilagor.

• 12 november. Om ditt slutskattebesked från Skatteverket kom i augusti och det blev kvarskatt ska din inbetalning vara bokförd på Skatteverkets konto senast detta datum.

•12 december. Du som fick slutskattebesked i september och drabbades av kvarskatt ska ha gjort din inbetalning så att den är bokförd på Skatteverkets konto senast detta datum.

 

 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!