Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Victorias aktier värda över 20 miljoner kr

Victoria tror på H&M. Här syns hon med vd:n Karl Johan Persson i fjol.
Foto: Suvad Mrkonjic
Victoria med Daniel och Estelle.
Foto: /All Over Press

Kronprinsessan Victoria tjänar som vanligt inte en krona i lön, men förra året sjönk även hennes kapitalinkomster radikalt.

Den 38-åriga tronarvingen får ”bara” in knappa 2 miljoner i inkomst av kapital.

Ändå har hon en aktieportfölj som skulle göra de flesta gröna av avund, med ett sammanlagt värde en bra bit över 20 miljoner kronor.

Kronprinsessan Victoria bidrog med 588 234 kronor till det gemensamma när beskattningsåret 2014 summeras. Hela hennes skatt baseras på överskott av kapital, som kronprinsessa har hon ingen beskattningsbar förvärvsinkomst.

Men hennes privata förmögenhet har de två senaste åren genererat ett överskott av kapital på drygt 3 miljoner kronor.

2014 blev det bara 1 994 511 kronor, en nedgång med drygt 37 procent.

Investerar långsiktigt

Kronprinsessans portfölj präglas av långsiktiga innehav i stora bolag.

Det totala värdet ligger omkring 17 miljoner kronor, där en post på drygt 12 000 aktier i Wallenbergarnas maktbolag Investor väger tyngst med nästan 3,9 miljoner kronor.

Kronprinsessan tror också på klädjätten H&M, där är hennes innehav värt drygt 2,6 Mkr.

Ett tredje strategiskt val är att ta rygg på näringslivets nu kanske mäktigaste man, Fredrik Lundberg. Hans investmentbolag står för drygt 3 miljoner kronor av portföljens aktievärde.

Sprider risken mellan branscher

Kronprinsessan har också aktier i telekomjätten Ericsson, investmentbolagen Latour och Ratos, kullagertillverkaren SKF, medicinteknikbolaget Getinge, bankerna Nordea och SEB, samt verkstadsklassikern Sandvik.

Utöver innehaven i eget namn ligger en del av kronprinsessans och hennes syskon Madeleines och Carl Philips aktier i det gemensamma förvaltningsbolaget Gluonen.

För 2014 redovisade Gluonen en resultatökning från 430 000 kronor till 1,6 miljoner.

Vinsten efter skatt, 1,25 miljoner, får ligga kvar i bolaget som efter verksamhetsåret var värt drygt 13 miljoner kronor.

Dina Pengar har varit i kontakt med hovets presstjänst, som tills vidare avböjer att kommentera.