Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Victoria väljer H&M – jackpott för klädjätten

Under fredagens mottagning vid Kungliga slottet bar Victoria en klänning från H&M.
Foto: Anna-Karin Nilsson
samma sak under den stora festkvällen på fredagen – en kjol från svenska klädjätten H&M. "Vilken stil, Vickan", tyckte Expressens modeexpert Emma Danielsson som gav Victoria fem getingar i betyg.
Foto: Anna-Karin Nilsson
H&M-vd:n Karl-Johan Persson tillsammans med frun Leonie Persson.
Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES ROBERT EKLUND

Det är inte bara kungen och gästerna som kan känna sig nöjda med 70-årsfirandet.

Kronprinsessan Victoria klädde upp sig i H&M både till mottagningen och festen – jackpott för den svenska klädjätten.

– Det är ovärderliga belopp, säger Eva Ossiansson, forskare vid Handelshögskolan i Göteborg.

Det är ingen hemlighet att kronprinsessen Victoria har ett gott öga till H&M.

Det senaste året har hon också fått upp världens ögon för H&M genom att besöka deras butik i Lima i Peru och dela ut pris på Global Change Award, som bland annat stiftelsen “H&M Conscious Foundation” står bakom. Hon har också valt att bära H&M:s kläder och accessoarer vid en rad olika sammanhang, något som uppmärksammans i medier över hela världen.

Under firandet av kung Carl Gustafs 70-årsdag valde kronprinsessan Victoria festkläder från H&M både till fredagens mottagning och stora festkväll.

Till festen bar kronprinsessan en bronsfärgad mönstrad långkjol från H&M:s hållbarhetskollektion “Conscious”, som matchades med kuvertväska samma stil och guldsmycken.

– Kronprinsessan bar en unik version från vårens Conscious Exclusive anpassad till Kronprinsessan av H&M:s designteam, säger Elnaz Barari, presskontakt för H&M.

"Kommer inte i närheten"

Enligt Eva Ossiansson, forskare i marknadsföring vid Handelshögskolan i Göteborg, innebär uppmärksamheten kring Victorias kläder ett ”ovärderligt” värde för H&M.

– Du anlita en dyr fotomodell som har på sig de här kläderna, men du kommer inte närheten av en exponering på det här sättet.

En av kronprinsessan Victorias bästa väninnor är Leonie Persson, som är gift med H&M:s vd Karl-Johan Persson.  De umgås ofta familjevis. Karl-Johan Persson uppskattar att Victoria ofta bär H&M:s kläder:

– Jag tycker att hon gör det på ett fantastiskt sätt. Det är vi väldigt glada och stolta över, har Karl-Johan Persson sagt i en intervju.

Eva Ossiansson pekar på att klädvalet innebär att kronprinsessan lyfter fram dels ett svenskt företag, dels miljöstrategin bakom hållbarhetssatsningen.

Passar med kungens motto

Kronprinsessans klädval ligger också i linje med kungens valspråk "För Sverige - i tiden":

– Hon väljer ett företag och varumärke som kan symbolisera det svenska, vars budskap är att göra “mode för alla”.

Åsa Myrdal Bratt, varumärkesexpert och kursansvarig för varumärkes- och affärsstrategi på Berghs, är också positiv.

– För H&M:s del visar det på ett fantastiskt sätt att deras produkter har så hög modegrad och sådan kvalitet att till och en medveten modern kronprinsessa väljer att mixa och matcha deras kläder med prestigevarumärken av mer klassiskt snitt.

Expert: En del av uppdraget

Ulrika Näsholm, informationssekreterare för Kungliga Hovstaterna, bekräftar att det är ett medvetet beslut från kronprinsessans sida att i första hand bära svensk design.

– En viktig del av kungafamiljens uppdrag är att lyfta fram svenskt näringsliv och svenska företag, säger hon.

Elnaz Barari, presskontakt för H&M:

– Det är glädjande att kronprinsessan är intresserad av hållbart mode och att hon väljer svensk design till det här tillfället. Vi har en etablerad relation med många modestylister runtom i världen och däribland kronprinsessans stylist, säger hon och tillägger:

– Relationen med modestylisterna bygger bland annat på att vi förmedlar information om kommande kollektioner, så att de kan planera sina åtaganden.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!