Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hälsoguruns försvar efter hårda kritiken

Sanna Ehdin och Daniel Ehdin, vd för Dr Sannas. Daniel Ehdin hävdar att det inte pågår någon granskning mot bolaget. Foto: THERESE ERIKSSON
Barnläkaren Mats Reimer menar att Sanna Ehdin ljuger när hon påstår att produkterna kan hindra eller behandla sjukdom. Foto: EVELINA NEDLUND

Det pågår ingen granskning av Dr Sannas AB. Det hävdar bolagets vd Daniel Ehdin.

Men vid kontrollmyndigheten Stockholms stad är man av en annan åsikt.

– Vi granskar produkterna och hemsidan. Det är förbjudet att hävda att livsmedel och kosttillskott botar, lindrar eller förebygger sjukdomar, säger livsmedelsinspektör Sanna Slesgård.

Det har stormat kring hälsogurun Sanna Ehdins bolag, Dr Sannas AB, som säljer kosttillskott och livsmedel. I fredags noterades bolaget på "lilla börsen" NGM Nordic-MTF. "Bli en del av hälsorevolutionen" uppmanade Sanna Ehdin potentiella investerare. Samma dag kunde Expressen avslöja att bolaget anmälts till myndigheterna av barnläkaren och hälsobloggaren Mats Reimer. 

–  Sanna Ehdin ljuger när hon påstår att produkterna kan hindra eller behandla sjukdom. Hon har bisarra idéer om hur kroppen fungerar och skrämmer upp folk, sade Mats Reimer då.

Bolaget sålde då olika hälsopaket, exempelvis för friskare immunförsvar, bättre hjärthälsa och kurer mot förkylning, magbesvär och sköldkörtelproblem. Paketet som skulle hjälpa sköldkörteln innehåller exempelvis fem olika kosttillskott, bland annat jod och C-vitamin, och kostade 2 840 kronor. Men efter anmälan, och efter att Expressen börjat ställa frågor, togs paketen bort från hemsidan. 

På sin Facebooksida ger Sanna Ehdin patienter råd om hur de ska behandla sig själva.

Ser allvarligt på all kritik

Expressen har försökt få Sanna Ehdin att kommentera anmälan i över två veckor. Sparekonomen Claes Hemberg har kritiserat att att bolaget inte informerat aktieägare och allmänhet om kritiken.    

Först i går kväll svarade bolaget och gick också ut med ett pressmeddelande

"Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på all kritik som riktas mot vår verksamhet eller våra produkter." skriver de.

Men både i pressmeddelandet och i ett mejl till Expressen tillbakavisar bolaget uppgiften att bolaget nu granskas. "Att det pågår en granskning är med andra ord inte korrekt. Den informationen har under onsdagen också förmedlats till marknaden." skriver Daniel Ehdin i ett mejl. De skriver vidare att det är beklagligt att de missat ett "formaliabesök från miljöförvaltningen".

Men ett samtal till livsmedelskontrollen i Stockholms stad, som är kontrollmyndighet för den här typen av produkter, visar att det inte stämmer. Åtminstone kallar kontrollmyndigheten det för granskning.

– Vi har fått ett klagomålsärende och gör en kommunal kontroll. Vi granskar produkterna och hemsidan. Det kommer att utmynna i en rapport, säger livsmedelsinspektören Sanna Slesgård.

Dr Sannas paket som ska hjälpa sköldkörteln innehåller fem olika kosttillskott och kostar 2 840 kronor.

I ett senare mejl skriver Daniel Ehdin att det kanske mest är en fråga om semantik ifall den kontroll kommunen gör kallas granskning eller inte. 

Dr Sannas AB hade inte heller registrerat sig hos kommunen, vilket de enligt livsmedelslagen är skyldiga att göra. Nu har företaget registrerat sig. Kommunen ska göra en inspektion den 12 februari, en så kallad förstaårskontroll, vilket görs rutinmässigt.     

– Vi kollar exempelvis att det är rätt personer på plats, säger Sanna Slesgård.

Att påstå att livsmedel och kosttillskott förebygger, botar eller lindrar sjukdom är förbjudet, påpekar Sanna Slesgård. 

Om Sanna Ehdin skulle sälja hälsopaket som är riktade mot specifika sjukdomar och besvär är det inte lagligt, säger Sanna Slesgård. 

– Man får absolut inte saluföra kosttillskott och livsmedel under rubriker som förkylning, inflammation, värk och liknande, säger Sanna Slesgård.

Sanna Ehdin. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Hälsopåståenden är inte tillåtna

På en av företagets hemsidor ligger många av Dr Sannas olika hälsopaket kvar, exempelvis mot förkylning, mot inflammation och för hjärtat. Det går dock inte att köpa dem. Men livsmedelskontrollen ska följa upp så att bolaget inte lägger upp Sköldkörtelpaketet och liknande hälsopaket till försäljning igen. Just nu pågår granskingen och livsmedelskontrollen har inte beslutat om eventuella åtgärder.

– Hälsopåståenden och medicinska påståenden säljer säkert men de är inte tillåtna. Det kan bli vite, böter, eller gå till åtal, säger Sanna Slesgård.

Dr Sannas AB skriver i sitt svar till Expressen att de på grund av kritiken "tagit det säkra för det osäkra" och dragit in Sköldkörtelpaketet permanent. "Vår ambition är alltid att uttrycka oss 100 procent korrekt". 

Att Sanna Ehdin i en intervju påstått att bolaget följer lagar och regler besvarar de med att hälsogurun "inte var informerad" om detta.  

Men att möjligheten att köpa många andra hälsopaket också tagits bort beror enligt bolaget inte på att företaget fått kritik eller granskas. Istället förklarar bolaget nu det med att: "Det ligger i sakens natur att den som driver en nätbutik med viss regelbundenhet gör förändringar i sortiment eller att produkter förändras."  

De här hälsopaketen ligger fortfarande uppe på en av Sanna Ehdins hemsidor men flera av dem kan man inte längre köpa.

 

Sanna Ehdins hälsopaket mot förkylning såldes i hennes webbshop för en dryg vecka sen. Efter att Expressen börjat ställa frågor om bolagets marknadsföring togs paketet bort från hemsidan.

Hävdar att Sanna Ehdin aldrig ger medicinska råd

Läkarkritiken mot att bolaget skulle sälja produkter med olagliga hälsopåståenden och medicinska påståenden besvarar de med att den som anser att de brutit mot lagen i så fall får anmäla bolaget, så att frågan blir utredd.  

Läkarkritiken mot att Sanna Ehdin ger sjuka människor medicinska råd, exempelvis att de ska behandla sig själva med hennes produkter, på sina olika sociala plattformar tillbakavisar bolaget. 

Sanna Ehdin ger aldrig medicinska råd, det måste vara ett missförstånd, hävdar bolaget. "Om någon däremot uppfattat hennes generella råd som specifika beklagar vi detta." skriver Daniel och Sanna Ehdin.

Läkaren Mats Reimers gjorde i torsdags ytterligare en anmälan av Dr Sannas AB. Denna gång för att Sanna Ehdin skriver om olika tillskott och livsmedels hälsoeffekter på sin Facebooksida och på sin blogg och länkar till sin webbshop där man kan köpa just dessa varor. Enligt Emma Nordvik-Premfors vid livsmedelskontrollen i Stockholms stad skulle detta kunna vara otillåtet, men ett sådant ärende har hittills inte prövats. Men de olika myndigheterna delar på granskningsansvaret, och detta skulle då kunna vara Konsumentverkets ansvarsområde.      

Bolaget har också fått kritik av sparekonomen Claes Hemberg på Avanza för att de inte gått ut med information om kritiken till börsen och aktiespararna. Först i går kväll, efter att Expressen och andra medier rapporterat, gick bolaget ut med ett pressmeddelande. Detta förklarar Daniel och Sanna Ehdin så här: "Efter samtal med Livsmedelskontrollen, Miljöförvaltningen, gjorde vi bedömningen att detta inte var information som lagligt eller monetärt skulle påverka bolaget utöver själva registreringsavgiften på 2680 kronor och timarvodet för den obligatoriska kontrollen vill säga."

Kosttillskott - det här gäller

Lag om förbud i vissa fall mot verksamhet på hälso- och sjukvårdens område (1960:409) eller populärt kallad "kvacksalverilagen" upphävdes den 1 januari 1999. Istället regleras detta nu i Patientsäkerhetslagen (2010:659). Den inskränker möjligheten för den som inte har legitimerat yrke, oftast läkare, att utföra vissa vårdinsatser. Det handlar exempelvis om att behandla cancer, diabetes eller epilepsi, sjukdomar hos gravida och undersöka eller behandla barn under åtta år. 

När det gäller hälsopåståenden om livsmedel och kosttillskott, som exempelvis Sanna Ehdin säljer, gäller EU-lagstiftningen. Där finns det angett vad man egentligen får säga i marknadsföringen av dessa varor. 

 

Om en försäljare påstår att produkterna kan påvisa, förebygga, lindra eller bota sjukdom eller sjukdomssymtom gäller läkemedelslagen. Det är alltså inte bara produkten i sig som avgör om den är ett läkemedel eller inte – avsikten med produkten är också central. 

 

Läkemedlets tillverkare måste visa att medlet är av god kvalitet, säkert och ändamålsenligt. Tillverkaren måste också kunna bevisa att medlet har den effekten man påstår och att eventuella biverkningar inte är svårare eller mer omfattande än för annan tillgänglig behandling.

 

Den som säljer kosttillskott, vilket klassas som ett livsmedel, är enligt lag skyldig att registrera sin verksamhet, oftast är det hemkommunen som är kontrollmyndighet.

Livsmedelsverket har i uppdrag är att ”verka för en effektiv och likvärdig livsmedelskontroll i hela landet”, men kommunernas livsmedelsinspektörer ansvarar för tillsynen av de kosttillskott som säljs i kommunen. De ansvarar också för de näthandlar som är baserade i kommunen.

Skulle ett kosttillskott innehålla någon form läkemedel så är det Läkemedelsverket som ansvarar för att kontrollera det. Marknadsföringen av kosttillskott har Konsumentverket tillsyn över.

 

Försäljningen av kosttillskott ökar stadigt. Mest ökar produkter som är relaterade till träning. 2016 köpte svenskarna kosttillskott, vitaminer, växtbaserade läkemedel samt medel för viktkontroll och vid träning för 4,7 miljarder. 

 

Källor: Läkemedelslagen, Patientsäkerhetslagen, Livsmedelsverket, Läkemedelsverket, Svensk egenvård.

 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!