”Vi fastnar i diskussioner om för låga kvinnolöner”

Ur Expressen TV:s program Dina Pengar.
Foto: Expressen
Emma Persson, sparekonom på Länsförsäkringar.
Foto: Expressen

Kvinnor har inte bara lägre lön än män – pensionen blir också lägre.

Men det går att undvika ojämlikheten genom kompensationssparande.

– Många gånger vill man nog  bara lösa sitt livspussel här och nu, utan att tänka på vilka konsekvenser det får på lång sikt, säger Emma Persson, sparekonom på Länsförsäkringar, i Expressen TV:s Dina Pengar.

Löneskillnader mellan män och kvinnor har varit en omdebatterade fråga de senaste åren, och även om män fortfaranfr tjänar mer än kvnnor pågår ett arbete för att förändra det.

Betydligt tystare har det varit om skillnaden i pension.

– Jag tycker att man ibland fastnar i diskussionen om löner. Den är absolut viktigt, men det vi måste titta på är skillnader i livsinkomst, för det är där som de stora skillnaderna är, säger Emma Persson.

Hon fortsätter:

– Det finns flera skäl till att kvinnor får lägre livsinkomst. Dels för att kvinnodominerade yrken har lägre löner. Kvinnor är mer sjukskrivna än män och man är också mer frånvarande från arbetsmarknaden i samband med tex föräldraledighet, vård av barn vid sjukdom. Det här får konsekvenser över tid.

”Påverkar även karriärmöjligheter”

Hon tror att många familjer är omedvetna om vilka konsekvenser längre fram i livet det får när kvinnan i större utsträckning stannar hemma med sjuka barn eller arbetar deltid.

– Det finns som sagt en direkt effekt på ens pension eftersom man får en lägre avsättning om man går ner i tid. Sen har vi också sett en så kallad frånvaroeffekt. Det betyder att det även slår mot kärriärmöjligheter och löneutvecklingen. Den är svårare att mäta över tid. Gör man valet att arbeta deltid måste man fundera över mer än bara pensionsavsättningarna och fråga sig vad det betyder för ens karriär långsiktigt, säger Emma Persson.

Råder familjer att kompensationsspara

Hon råder familjer att sätta sig ned och diskutera igenom sin ekonomi och om ena partnern jobbar mindre bör man räkna fram hur det påverkar även den framtida pensionen, och sedan göra privata avsättningar för att kompensera bortfallet.

- Man till exempel starta ett kompensationssparande åt den som är hemma. Det är ganska lätt att räkna ut hur mycket minskade avsättningar det bli på pensionen och sen sätta beloppet på ett ISK-konto eller liknande. Är sparandet på lång sikt ska det placeras i aktiefonder och så ska man göra det till enskild egendom så man inte riskerar att bli av med de här pengar vid en separation, säger Emma Persson.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!