Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De får årets ekonomipris till Nobels minne

Årets Ekonomipris till Nobels minne tilldelas David Card, Joshua D. Angrist och Guido W. Imbens.
Guido W. Imbens.
Foto: Stanford University
Joshua D. Angrist.
Foto: MIT
David Card.
Foto: University of California Berkeley

Tre ekonomer får dela på årets ekonomipris till Alfreds Nobels minne. 

David Card, Joshua Angrist och Guido Imbens är årets pristagare. 

De ”har gett oss nya insikter om arbetsmarknaden, och visat vilka slutsatser om orsak och verkan som kan dras från naturliga experiment”, skriver Kungliga Vetenskapsakademin i ett pressmeddelande. 

Nu står det klart. 

Ena halvan av årets ekonomipris går till kanadensiska ekonomen David Card, 65, ”för hans empiriska bidrag till arbetsmarknadsekonomin”, meddelar Kungliga Vetenskapsakademin på en pressträff. Card är verksam vid University of California, Berkeley, i USA. 

Ekonomerna Joshua D Angrist, 61, och Guido W Imbens, 58, får andra halvan av priset ”för deras metodologiska bidrag till analysen av kausala samband”. 

Joshua D Angrist är verksam vid Massachusetts Institute of Technology, Cambridge. Guido W Imbens kommer från Nederländerna och är verksam vid Stanford University i USA. 

– Jag sov, hela huset sov. Vi hade haft fullt upp under helgen med barnen. Jag blev överväldigad när jag fick samtalet, säger Imbens på en pressträff om när han fick beskedet. 

Analyserade effekter på arbetsmarknaden

David Card har, med hjälp av naturliga experiment, analyserat arbetsmarknadseffekterna av minimilöner, invandring och utbildning. Hans studier från början av 90-talet ”utmanade tidigare etablerade sanningar, vilket ledde till nya analyser, och ytterligare fördjupad kunskap”, skriver KVA. 

Bland annat har Cards studier visat att höjda minimilöner inte nödvändigtvis leder till färre jobb. Hans resultat har även visat att de som är födda i ett land ofta gynnas ekonomiskt av ny invandring, medan de som invandrat tidigare riskerar att drabbas negativt. 

Löste metodologiskt frågetecken 

Joshua Angrist och Guido Imbens har i sin tur kunnat visa vilka slutsatser om orsak och verkan som kan dras utifrån naturliga experiment. 

– Cards studier av viktiga samhällsfrågor och Angrists och Imbens metodinsatser har visat att naturliga experiment är en rik källa till kunskap. Deras forskning är till stor hjälp när beslut för samhällets bästa ska fattas, säger Peter Fredriksson, ordförande i ekonomipriskommittén, i pressmeddelandet. 

Prissumman om 10 miljoner delas nu upp i tre. David Card får fem miljoner, medan Angrist och Imbens får dela på de resterande fem miljonerna. 

MOTTAGARE AV EKONOMIPRISET TILL ALFRED NOBELS MINNE 2021

David Card

University of California, Berkeley, USA 


Joshua D Angrist

Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, USA


Guido W Imbens

Stanford University, USA 


Varför får de Nobelpriset?

”Årets ekonomipristagare har gett oss nya insikter om arbetsmarknaden, och visat vilka slutsatser om orsak och verkan som kan dras från naturliga experiment.”


Varför är detta viktigt för världen?

”Vilka effekter har invandring på sysselsättning och löner? Hur påverkar längre utbildning en persons framtida lön? Sådana frågor är svåra att svara på eftersom vi inte har något att jämföra med. Vi vet inte vad som skulle ha hänt med lägre invandring eller om individen inte skaffat sig högre utbildning. Årets pristagare har visat att det ändå är möjligt att besvara dessa och liknande frågor genom så kallade naturliga experiment. Nyckeln är att använda situationer där slumpen eller policyförändringar gjort att grupper av människor behandlats olika, på ett sätt som faktiskt liknar randomiserade kliniska studier inom till exempel medicin.”


Källa: Kungliga Vetenskapsakademin

https://twitter.com/NobelPrize/status/1447502041467793408

I fjol gick priset till professorerna Paul Milgrom och Robert Wilson vid Stanford University ”för förbättringar av auktionsteorin och uppfinningar av nya auktionsformat”.

Professorn: ”Känns lite som en besvikelse”

Hubert Fromlet, professor i ekonomi, om vinnarna av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!