Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Veganföretaget lägger ner efter vd:ns rasistiska inlägg

Vd:n Nikolaos Pizanias menar att han uttalat sig onyanserat.Foto: Privat / Privat
Foto: Skärmdump

Veganföretaget Seitanfoods avvecklar verksamheten efter att flera kunder valt att bojkotta bolaget. 

Bakgrunden är vd:n Nikolaos Pizanias uttalanden om mörkhyade och Black lives matters-rörelsen

– Det kanske var dumt sagt, säger han.  

Vegangrossisten Seitanfoods slår igen. Bakgrunden är den kraftiga kritik som riktats mot bolaget efter att dess vd och grundare Nikolaos Pizanias uttalat sig nedlåtande om människor från Afrika och Black lives matters-rörelsen. 

Nikolaos Pizanias har bland annat anklagat Black lives matters-rörelsen för att bedriva raskrig mot vita människor i ett par Facebook-inlägg: 

”De kolorerades endgame är ett folkmord på vita, eller rättare sagt deras utrotning”, skrev Pizanias och hävdade att ”de hatar vita och vill utrota dem”.

Flera läsare fångade upp de grova påhoppen och under den gångna veckan har kunder hört av sig Seitanfoods  leverantörer med krav på bojkott av bolaget. 

På måndagen meddelade Seitanfoods att man avvecklar verksamheten. Coop har redan meddelat att man avslutar samarbetet med Seitanfoods, därutöver övervägde Ica, Bergendahls och Axfood att göra samma sak, enligt Pizanias. 

– Jag lägger ned på grund av den här mejl- och hatstormen som blev av det jag skrivit. Den fick till följd att hundratals människor mejlbombat mina leverantörer med krav på bojkott, säger Nikolaos Pizanias och fortsätter:

– Nu måste jag ta ansvar för den situation som uppstått och avveckla företaget på ett ansvarsfullt sätt och skademinimera mot våra företagskunder.

”Dumt att säga så”

Hur ser du på dina inlägg? 

– Jag har skrivit provokativt och kategoriskt och kontroversiellt. Det har jag. Det kanske är ett självskadebeteende, som Paolo sa (Nikolaos Pizanias syftar på Paolo Robertos uttalanden efter att han köpt sex reds. anm.). Det är i alla fall ingen slump att saker är som de är, säger han och förklarar: 

– Jag är en olycklig och ensam människa. Det kanske är en hönan och ägget-situation. Men jag har många personliga problem. Det här som jag har gjort kan man kalla ett självmord på företaget. Men hade jag varit tillfreds med min situation hade jag kanske inte suttit på nätet och skrivit kommentarer. 

Du tillskriver folkgrupper egenskaper, vilket är ett skolboksexempel på rasism. Hur ser du på det? 

– Jo, det är grovt onyanserat. Det har jag själv skrivit efteråt. Självklart menar jag inte alla svarta människor. Jag menar bara vissa av dem, det vill säga de som bara vill skylla allt på de vita.  

Ångrar du dig? 

– Det var dumt att säga så. Jag fick hjärnsläpp och hävde ur mig grodor. 

Nikolaos Pizanias uppger att han definitivt inte är rasist och hänvisar bland annat till sin egna bakgrund, med en grekisk far.  

– Men vad man än säger, blir man ändå inte trodd. Jag har inget emot någon folkgrupp, eller så, men jag gillar inte smygrasismen mot vita där en del skyller allt på vita. 

Tidningen Breakit var först med att rapportera om beslutet. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!