Vd:n Hans Vestberg lämnar Ericsson

Hans Vestberg lämnar Ericsson.
Foto: Magnus Jönsson
Hans Vestberg har kritiserats hårt inom Ericsson. Det senaste året har aktien rasat – och ägarna har velat sparka Vestberg.
Foto: Axel Öberg
Ericssons styrelseordförande Leif Johansson till vänster och Hans Vestberg till höger.
Foto: Magnus Jönsson

Ericssons vd Hans Vestberg sparkas. Han lämnar alla sina poster med omedelbar verkan.

Hans Vestberg får en fallskärm på över 28 miljoner kronor.

Jan Frykhammar kliver in som tillförordnad vd tills en ny vd har rekryterats, meddelar företaget.

– Hans Vestberg har lett företaget i sju år genom betydelsefulla förändringar. Hans har varit avgörande för att bygga starka relationer med kunder runtom i världen och hans ledarskap och energi har inspirerat anställda och chefer i Europa, säger Ericssons styrelseordförande Leif Johansson i ett pressmeddelande.

Han får ett avgångsvederlag på drygt 21 miljoner kronor och betald lön under uppsägningstiden på ytterligare 7 miljoner, skriver Svenska Dagbladet. Något som upprör facket.

– Betänker man dessutom alla signaler om kris och besparningar så skickar detta milt uttryckt besynnerliga och betänkliga signaler, säger Tomas Blidberg, koncernfacklig förhandlare för Sveriges Ingenjörer.

Hård kritik mot Vestberg

Hans Vestberg har kritiserats hårt inom Ericsson. Bland annat för att han i april tog på sig att leda Sveriges olympiska kommitté – samtidigt som Ericsson drogs med usla resultat.


LÄS MER: Anklagelserna och kritiken mot Vestberg


Rasande aktiekurs och hög ersättning

Det senaste året har också aktien rasat – samtidigt som Vestbergs ersättning har ökat. Under 2015 fick han sammanlagt 61,2 miljoner kronor i ersättning, medan aktien föll med 15 procent.

Sedan Hans Vestberg blev vd 2010 har han fått sammanlagt 265 miljoner kronor, som Svenska Dagbladet var först med att rapportera om.

I förra veckan lämnade Ericsson sin delårsrapport för andra kvartalet, som var sämre än väntat. Bolaget meddelade att man kommer utöka sitt sparpaket och säga upp tusentals anställda. Hur många som kommer sägas upp i Sverige är oklart.

– Vi tycker att vi har väldigt goda skäl att tro att det kommer att slå i Sverige, säger Tomas Blidberg.

I samma veva kom uppgifter till Dagens Industri om att Ericssons storägare Investor och Industrivärden ville sparka Vestberg. Ägarna ska ha varit missnöjda med bolagets utveckling under Hans Vestbergs tid som vd. Enligt uppgifterna väntade ägarna bara på att hitta en ny kandidat, men nu sparkas alltså Vestberg redan innan en ny vd har valts.

– När man fattar ett sådant beslut är det bättre att genomföra det så snabbt som möjligt, säger Ericssons ordförande Leif Johansson på en presskonferens på måndagsmorgonen.

Investor och Industrivärden meddelar att de stöder petningen av Vestberg, men vill i övrigt inte kommentera styrelsens beslut.

Direkt efter att beskedet om att Vestberg får sparken steg bolagets aktie med 5 procent, men sjönk sedan tillbaka under dagen. Vid 16.30 låg aktien på plus 2,2 procent.

Letar både internt och externt

Jan Frykhammar har meddelat att han inte vill ta över vd-posten permanent. Enligt Leif Johansson letar man både internt och externt efter någon med rätt attityd och ledaregenskaper.

– Gärna också med teknisk bakgrund. Men kunskaper och färdigheter kan utvecklas, det viktiga är att hitta rätt person, säger Leif Johansson.

"Dags för ny vd"

Hans Vestberg själv säger att han har haft 28 "fantastiska år" på Ericsson.

– När industrin går in i en ny fas är det dags för en ny vd att kliva in och fortsätta jobba för att säkerställa Ericssons ledarskap, säger han i ett pressmeddelande.

Anklagelserna mot Hans Vestberg

Vestbergs dubbla stolar

Vd Hans Vestberg har fått kritik för att han i april åtog sig uppdraget att leda Sveriges olympiska kommitté (SOK) samtidigt som Ericsson presenterar dåliga resultat och aktien faller. Kritikerna sa att han måste välja mellan jobben när han borde ägna all tid åt att omstrukturera Ericsson och öka lönsamheten.

Styrelsens ordförande Leif Johansson godkände det ideella extrauppdraget med motiveringen att Vestberg är sportintresserad och sa att det därför inte skulle kollidera tidsmässigt med Ericssonjobbet.

Den rekordhöga bonusen

Hans Vestberg fick en rekordhög kontantbonus 2015. Den sammanlagda ersättningen ökade med tio procent under året – till 61,2 miljoner kronor. Samtidigt sjönk Ericssons aktiekurs med 15 procent samma år.

Svenska Dagbladet har räknat ut att Vestbergs totala ersättning ökat med 80 procent sedan 2011. Den största ökningen kommer från bonusen som skjutit i höjden med 479 procent sedan 2011 enligt företagets årsredovisning. Bonusen ökade från 2,8 miljoner kronor 2011 till 16,2 miljoner 2015. Det innebar att bonusen uppgick till 114 procent av hans fasta lön förra året.

Flygnotan för privatjet

Ericsson har lagt ut 300 miljoner kronor på att flyga privatjet sedan Hans Vestberg blev vd 2010. Det innebär en kostnad på 50 miljoner kronor per år. Enligt företaget användes privatflyg på främst Vestbergs resor.

"Jag gör affärerna själv, jag träffar kunder, anställda i de här länderna och reser mycket. Det har varit ett sätt att effektivt kunna sköta arbetet", har Vestberg själv sagt i Expressen.

Korruptionsanklagelser

Ericsson sparkade i våras sin Asienchef Mats H Olsson under dramatiska former. Han hade i många år fått intern kritik för olämpligt uppförande och misstänkt korruption, bland annat rörande sitt agerande i Kina.

Samtidigt inledde USA:s justitiedepartement och den amerikanska finansmyndigheten SEC en granskning av Ericsson för misstänkt korruption SEC ställde bland annat frågor om Ericssons verksamhet i Kina.

Dessutom delgavs sju personer som är eller har varit, anställda hos Ericsson i Grekland misstankar om korruption. Det handlar om en stor mutaffär för ett 15-tal år sedan.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!