Alf Göransson på Securitas. Foto: FREDRIK PERSSON/TT NYHETSBYRÅN
Alf Göransson på Securitas. Foto: FREDRIK PERSSON/TT NYHETSBYRÅN

Securitas vd åter på posten efter falska konkursansökan

Publicerad

Securitas stod utan vd – efter kuppen mot Alf Göransson som blev bestulen på sin identitet  och försattes i personlig konkurs.

Säkerhetsbolagets styrelse var beredd att tillsätta en tf.

Men nu häver hovrätten konkursbeslutet.

Det var i slutet av mars som Securitas vd och koncernchef Alf Göransson blev bestulen på sin personliga identitet. Då ansökte en person om ett lån i hans namn.

Ärendet polisanmäldes av Alf Göransson den 5 april. 

Han har inte fått någon information om huruvida lånet har betalats ut, vilken summa det gäller och vilken typ av lån som har sökts.

– Han fick reda på det genom att det togs en kreditupplysning som det alltid gör, säger Gisela Lindstrand, kommunikationsdirektör på Securitas.

 

LÄS MER: Så förfalskades vd:ns namnteckning 

 

Securitas vd i konkurs

Drygt tre månader senare, den 10 juli, blev Alf Göransson försatt i konkurs av Stockholms tingsrätt – utan att ha kontaktats innan beslutet. 

Tingsrättens beslut grundades på en förfalskad ansökan där Alf Göransson begärde sig själv i konkurs.

Dina pengar har tagit del av ansökan, där det står:

"Med anledning av att sökanden är på obestånd som inte är tillfälligt anhålles om att sökanden ska försättas i konkurs omedelbart.

Jag hemställer att tingsrätten om behövligt självmant inhämtar personbevis".

 

Här är Alf Göranssons falska namnteckning, i konkursansökan som har lämnats in till tingsrätten.Foto: Stockholms tingsrätt

 

Securitas utan vd

Händelsen har polisanmälts och beslutet överklagades till hovrätten under onsdagen.

– Det är viktigt att det hanteras skyndsamt, säger Gisela Lindstrand.

Vid 15.30-tiden på onsdagseftermiddagen kom Svea hovrätts besked:

Man upphäver tingsrättens beslut om konkurs.

Men konkursbeslutet hann få konsekvenser.

Bolagsverket avregistrerar automatiskt personer i personlig konkurs, som Svenska Dagbladet var först med att skriva om. Därför stod Securitas under onsdagen utan vd. 

 

LÄS MER: Börsens mest – och minst – överbetalda vd 

 

– Styrelsen är medveten om detta och har beredskap att tillsätta en tf vd. Men avskrivs detta av hovrätten finns det ingen anledning att byta, säger Gisela Lindstrand.

Konkursförvaltaren om Alf Göransson

Sune Kihlgren på advokatfirman Foyen utsågs till konkursförvaltare.

– Alf Göranssons ombud har haft kontakt med mig och uppgett att den här handlingen har lämnats in ovetande av honom och att den inte är undertecknad av honom, säger han.

När Dina pengar pratade med Sune Kihlgren på onsdagsmorgonen väntade han på att överklagan skulle komma komma in.

– Jag beklagar naturligtvis stackars Göransson som har råkat för något sådant här.

Hur ofta sker en sådan här sak?

– Jag har ingen aning men dessbättre verkar det inte inträffa så ofta.

Alf Göransson själv vill inte uttala sig.

Man har bedömt att Securitas som bolag inte kommer att påverkas.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen