Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vd:n Bella Nilsson har anhållits för grovt miljöbrott

Polisens insatsstyrka till mot Nilssons återvinningsföretag Think Pink.
Think Pinks vd Bella Nilsson.
Leif-Ivan Karlsson.
Polisen vid tillslaget på lördagen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Polisens tillslag på lördagen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Leif-Ivan Karlsson.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Racerbilar, båtar, fester, champagne och diplom för Dagens industris Gasellpris-pris två gånger. Det är bilden som bolaget visar upp på sin Facebooksida.

Men på lördagen slog polisens insatsstyrka till mot återvinningsföretaget Think Pink som ägs av makarna Bella och Thomas Nilsson som nu är anhållna för grovt miljöbrott. En tredje person är anhållen för grovt miljöbrott under samma period samt grovt penningtvättbrott. 

I ett av koncernbolagen var den kände entreprenören Leif-Ivan Karlsson vice vd fram till december 2019.

– Jag och min hustru umgicks med dem privat och Bella ville ha med mig för att jag var känd, meningen vara att vi skulle sälja bolaget senare för 100 miljoner kronor, säger Leif-Ivan Karlsson. 

Makarna Nilsson började sin verksamhet redan under 2012 via bolaget Energi & Svensk återvinningskonsulter AB. Enligt tidigare årsredovisningar skulle bolaget bedriva förmedling av jourhemsverksamhet och vård av barn med psykosociala problem.

Men man skulle också, enligt förvaltningsberättelsen, vara konsulter inom återvinning av sopor, krossning av byggavfall, flisning, snöröjning men även bedriva uppfödning av sällskapsdjur.

2016 bytte bolaget namn till NMT Think Pink AB.

I dag är Think Pink AB moderbolag i en koncern med totalt tre dotterbolag.

Verksamheten bedrivs främst i bolaget NM Trading & Transport AB – ett bolag som tidigare drevs av Bella Nilssons make, Thomas Nilsson.

2010 omsatte NM Trading 25 miljoner kronor och gjorde en vinst efter finansnetto på 51 000 kronor. 2018 omsatte bolaget drygt 115 miljoner kronor och gjorde en motsvarande vinst på 4,5 miljoner kronor. Totalt under tre år har bolaget gjort sammanlagda vinster, efter finansnetto, på nästan tio miljoner kronor.

Under 2019 tog Bella Nilsson ut en sammanlagd inkomst, tjänst och överskott av kapital, på drygt 1,5 miljoner kronor. Under 2020 skriver hon och maken också ett äktenskapsförord.

Både för 2018 och 2019, belönades bolaget NM Trading & Transport med affärstidningen Dagens industris Gasellpris.

Varje år utser Dagens industri de snabbast växande företagen i Sverige och ser till att de få berömmelse för sitt hårda arbete och sin framgång. Syftet med Gasellpriset är att hylla och stödja svenskt näringsliv och företagare.

”Känner mig kränkt”

Men under 2020 börjar flera lokala medier skriva om bolaget – en av tidningarna är Sydnärkenytt.

Tidningen skriver om att de sopor som bolaget ska ta hand om och återvinna istället flyttas runt till olika sopstationer. Sopor som först lagrats på anläggningar i Botkyrka och i Eskilstuna flyttades till en gammal sågverkstomt i Skultuna utanför Västerås och till ett lager i Hova i Västra Götaland. Båda stationerna har sedan brunnit med farlig rök som följd. Branden i Skultuna var i februari 2019.

Företaget sa till Sveriges Radio att någon tänt på sopbergen.

Efter branden i Skultuna JO anmäler Bella Nilsson en kvinnlig brandman som enligt Nilsson ska ha skrivit om branden på sociala medier.

Bella Nilsson skriver i JO-anmälan:

”Jag Bella Nilsson har över lång tid varit utsatt för såväl grovt förtal, förföljelse, grova trakasserier, utpekad som brottsling och klandervärd vilket är ägnad att utsätta mig och min familj för andras missaktning”.

Hon skriver vidare:

”Jag känner mig kränkt att bilder på mig sprids och kommenteras med hjälp av en deltidsbrandman”.

Entreprenören och den tidigare flyktingdirektören Leif-Ivan Karlsson är vän med Bella Nilsson och hennes make.

Både makarna Nilsson och Karlsson bor i Tullinge utanför Stockholm.

2017 ville Bella Nilsson ha med Leif-Ivan Karlsson i företaget och han blev vice vd.

Han reagerade när sopstationerna brann, säger han till Expressen.

– Jag ringde och frågade Bella, men hon sa att det var någon okänd som hade tänt på, säger Leif-Ivan Karlsson.

Leif-Ivan Karlsson: ”Hon bara strök mig från posten som vice vd”

Leif-Ivan Karlsson säger att han inte fick någon ersättning för att han var vice vd. Uppgörelsen var istället att han skulle marknadsföra bolaget och göra det känt.

Bolaget skulle senare säljas och han skulle få en andel av vinsten.

– Jag skulle få 25 procent. Vi hade en köpare som skulle betala 100 miljoner kronor för företaget, men affären blev inte av, säger Leif-Ivan Karlsson.

I december 2019 slutar han som vice vd – enligt honom själv var det Bella Nilsson som sparkade honom.

– Hon bara strök mig från posten som vice vd, säger Leif-Ivan Karlsson.

Varför då?

– Jag vet inte, men jag brydde mig inte. Affären blev ju inte av.

Sedan dess har Leif-Ivan Karlsson inte haft någon kontakt med makarna Nilsson, säger han och han är förvånad över att insatsstyrkan har gripit de båda makarna och ytterligare en person.

– De var oerhört fina personer. Hon ville bara ha med mig för att jag var känd och kunde marknadsföra bolaget. Hon stripade min hustrus bil med Think Pinks logotyper och även min motorbåt så jag behövde inte göra så mycket arbete egentligen, säger Leif-Ivan Karlsson.

”Nere och drack kaffe några gånger”

Såg du någon gång hur de handskades med soporna och avfallen?

– Nej, jag vet bara att Bellas make var mycket duktig och kompetent. Jag var bara nere på deras kontor på och drack kaffe några gånger.

Men du var ju vice vd och hade ju ansvar?

– Nej, jag var bara reklampelare, säger Leif-Ivan Karlsson.

Har du blivit kontaktad av polisen?

– Nej.

Om personerna skulle åtalas och ärendet leder till domstol kan de för grovt miljöbrott, enligt miljöbalken, dömas till fängelse i lägst sex månader och högst sex år. 

Har brottet begåtts inom näringsverksamhet kan företaget åläggas att betala en företagsbot. Företagsböter kan uppgå till lägst femtusen kronor och högst tio miljoner kronor. Vid mindre allvarliga överträdelser kan tillsynsmyndigheterna utfärda en miljösanktionsavgift. Kommunen har vanligtvis ansvar för saneringen vid miljöbrott. Den som har orsakat en miljöskada är skyldig att betala för saneringen.

Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, anmäldes 2019 4 600 brott mot miljöbalken. Personuppklaringsprocenten för miljöbrott var endast tre procent.

Året innan 2018 lagfördes 136 personer för miljöbrott.