Vd miljonär på postkodlotteriet

Det mesta av Postkodlotteriets pengar går inte till välgörenhet. Bland annat har vd:n Niclas Kjellström-Matseke, här med programledaren Kim Kärnfalk, tjänat 10,7 miljoner kronor under de tre senaste åren.
Foto: Sven Lindwall

Här är den riktiga postkodmiljonären - lotteridirektören Niclas Kjellström-Matseke. 

De tre senaste åren har han enligt SvD tjänat 10,7 miljoner kronor på Postkodlotteriet, som kallar sig "Lotteriet för en bättre värld".

Postkodlotteriet, populär tv-underhålling i TV4 och marknadsfört med tunga namn som Nelson Mandela och Bill Clinton, ska "generera så mycket pengar som möjligt till välgörenhet".

 Men Svenska Postkodlotteriet följer inte konceptet från Holland, där moderbolaget finns och 50 procent av intäkterna går till välgörenhet.

Hälften till välgörenhet

 I år betalas 27 procent av pengarna till välgörenhet, och förra året var det bara 23 procent, enligt SvD.

 Samtidigt får cheferna miljonlöner.

 Niclas Kjellström-Matseke, vd, fick lön och bonus på 2,3 miljoner 2007, 5,7 miljoner 2008 och 2,7 miljoner 2009.

 - I Holland är det enligt lag 50 procent som ska delas ut till goda ändamål och i Sverige är det inte lag på att man ska dela ut så mycket, säger Postkodlotteriets informationschef Anna Wieslander till SvD.

"Måste sälja lotter"

 Av förra årets intäkter på 2,1 miljarder gick 470 miljoner till välgörenhet -  medan 844 miljoner gick till spelarna och 781 miljoner lades på löner och annan drift.

 Postkodlotteriet har inga planer på att öka andelen som går till välgörenhet.

 - Vi ska generera så mycket som möjligt utifrån att vi driver det här företaget. Men i första hand måste vi sälja lotter, annars har vi ingen vinst att fördela, säger Anna Wieslander till SvD.

 Postkodlotteriet säger till Expressen att de har ökat andelen som går till välgörenhet sedan förra året och att planen är att fortsätta den utvecklingen.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!