Det mesta av Postkodlotteriets pengar går inte till välgörenhet. Bland annat har vd:n Niclas Kjellström-Matseke, här med programledaren Kim Kärnfalk, tjänat 10,7 miljoner kronor under de tre senaste åren. Foto: Sven Lindwall
Det mesta av Postkodlotteriets pengar går inte till välgörenhet. Bland annat har vd:n Niclas Kjellström-Matseke, här med programledaren Kim Kärnfalk, tjänat 10,7 miljoner kronor under de tre senaste åren. Foto: Sven Lindwall

Vd miljonär på postkodlotteriet

Publicerad
Uppdaterad
Här är den riktiga postkodmiljonären - lotteridirektören Niclas Kjellström-Matseke.
De tre senaste åren har han enligt SvD tjänat 10,7 miljoner kronor på Postkodlotteriet, som kallar sig "Lotteriet för en bättre värld".
Postkodlotteriet, populär tv-underhålling i TV4 och marknadsfört med tunga namn som Nelson Mandela och Bill Clinton, ska "generera så mycket pengar som möjligt till välgörenhet".
Men Svenska Postkodlotteriet följer inte konceptet från Holland, där moderbolaget finns och 50 procent av intäkterna går till välgörenhet.

Hälften till välgörenhet

I år betalas 27 procent av pengarna till välgörenhet, och förra året var det bara 23 procent, enligt SvD.
Samtidigt får cheferna miljonlöner.
Niclas Kjellström-Matseke, vd, fick lön och bonus på 2,3 miljoner 2007, 5,7 miljoner 2008 och 2,7 miljoner 2009.
- I Holland är det enligt lag 50 procent som ska delas ut till goda ändamål och i Sverige är det inte lag på att man ska dela ut så mycket, säger Postkodlotteriets informationschef Anna Wieslander till SvD.

"Måste sälja lotter"

Av förra årets intäkter på 2,1 miljarder gick 470 miljoner till välgörenhet - medan 844 miljoner gick till spelarna och 781 miljoner lades på löner och annan drift.
Postkodlotteriet har inga planer på att öka andelen som går till välgörenhet.
- Vi ska generera så mycket som möjligt utifrån att vi driver det här företaget. Men i första hand måste vi sälja lotter, annars har vi ingen vinst att fördela, säger Anna Wieslander till SvD.
Postkodlotteriet säger till Expressen att de har ökat andelen som går till välgörenhet sedan förra året och att planen är att fortsätta den utvecklingen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen