Vattenfall redovisar en rekordstor förlust. Foto: Mauritz Antin / Epa / TtVattenfall redovisar en rekordstor förlust. Foto: Mauritz Antin / Epa / Tt
Vattenfall redovisar en rekordstor förlust. Foto: Mauritz Antin / Epa / Tt
Vattenfalls vd Magnus Hall vid presskonferensen. Foto: Maja Suslin/TtVattenfalls vd Magnus Hall vid presskonferensen. Foto: Maja Suslin/Tt
Vattenfalls vd Magnus Hall vid presskonferensen. Foto: Maja Suslin/Tt
Vattenfalls vd Magnus Hall. Foto: Fredrik Persson/TtVattenfalls vd Magnus Hall. Foto: Fredrik Persson/Tt
Vattenfalls vd Magnus Hall. Foto: Fredrik Persson/Tt
Vattenfalls huvudkontor i Solna. Foto: Roger VikströmVattenfalls huvudkontor i Solna. Foto: Roger Vikström
Vattenfalls huvudkontor i Solna. Foto: Roger Vikström
Vattenfall brottas också med problem med brunkolsverksamheten i Tyskland.Vattenfall brottas också med problem med brunkolsverksamheten i Tyskland.
Vattenfall brottas också med problem med brunkolsverksamheten i Tyskland.

Vattenfall visar en rekordstor förlust

Publicerad

Vattenfall störtblöder pengar. Den statligt ägda kraftjätten rapporterar en förlust på svindlande 19,8 miljarder kronor.

Därmed går skattebetalarna ännu en gång miste om den utdelning på flera miljarder som Vattenfall tidigare brukat lämna till staten.

- Det är ganska uppenbart att elpriserna fortsätter att sjunka och Vattenfall är exponerade för detta, säger Magnus Hall, koncernchef för Vattenfall i en kommentar på Youtube.

Vattenfalls bokslut över 2015 är dyster läsning för hela svenska folket. Avvecklingen av den tyska brunkolsverksamheten resulterar i en nedskrivning, en negativ engångspost i balansräkningen, på nästan 37 miljarder kronor.

Men även bortsett från det går det sämre för Vattenfall. Det underliggade rörelseresultatet sjunker med 3,6 miljarder, från 24,1 miljarder till 20,5 miljarder.

- Det är ganska uppenbart att elpriserna fortsätter att sjunka och Vattenfall är exponerade för detta, säger Magnus Hall, koncernchef för Vattenfall i en kommentar på Youtube.

Vattenfall har med hjälp av finansiella instrument dämpat effekten av nedgången för elpriserna.

- Fallet är faktiskt starkare än vad vi kan se i våra resultat, säger Magnus Hall.

 

LÄS OCKSÅ: Sandviks resultat blev lägre än förväntat

Flera dåliga affärer

Varken för 2014 eller 2013 lämnades inte heller någon utdelning, men tidigare år har bolaget lämnat en utdelning runt 6 miljarder kronor.

Förutom de usla affärerna i Europa - tidigare nedskrivningar har bland annat handlat om den holländska kraftjätten Nuon som visade sig vara en mycket dålig affär – påverkas Vattenfall också negativt av de historiskt låga elpriserna.

Tidigare i dag kom uppgifter om att Vattenfall planerar personalen - något som Magnus Hall inte ville kommentera.

- Jag kan inte kommentera det i dag men vi har redan i dag program där vi ser hur vi ska reducera kostnaderna generellt. Det kommer också att påverka de anställda, säger han.

Skatt på kärnenergi

Magnus Hall tog också upp hur skatten på kärnenergi påverkar Vattenfall och visionen om ett 100 procent förnyelsebart energisystem i Sverige.

- Det är viktigt att tala om hur viktig kärnkraften är för Sverige. Jag tror att det är möjligt att komma upp i 100 procent förnyelsebar energi i Sverige på ett smart sätt genom att vi behåller kärnkraften, använder vattenkraft och använder mer och mer förnyelsebart med tiden.

Detta förutsätter, enligt Hall, att kärnkraften förbli vara en viktig energikälla i Sverige.

- Men förutsättningarna försämras av att vi har en signifikant skatt och att priserna är väldigt låga. Det är ett stort problem för oss när vi ska ta beslut om nya investeringar om kärnkraften.

 

LÄS OCKSÅ: Tungt för ABB efter nedbromsning i Kina

 

Vattenfall brottas också med problem med brunkolsgruvorna i Tyskland.

I förra veckan avslöjade SvD att ett realistiskt pris för att sälja brunkolsverksamheten handlade om tre miljarder kronor - jämfört med de dryga 25 miljarder som affären bedömdes vara värd i september.

Denna vecka kom det nya uppgifter om att budgivarna dessutom kräver att få dra av avvecklingskostnaderna från priset.

– I praktiken kan Vattenfall till och med komma att få acceptera ett negativt pris, sa den tyska parlamentsledamoten Gerd Lippold till SvD Näringsliv.

 

LÄS OCKSÅ: Vattenfall kan tvingas betala för att bli av med brunkolen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen