Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vattenfall visar en rekordstor förlust

Vattenfall redovisar en rekordstor förlust.
Foto: Mauritz Antin / Epa / Tt
Vattenfalls vd Magnus Hall vid presskonferensen.
Foto: Maja Suslin/Tt
Vattenfalls vd Magnus Hall.
Foto: Fredrik Persson/Tt
Vattenfalls huvudkontor i Solna.
Foto: Roger Vikström
Vattenfall brottas också med problem med brunkolsverksamheten i Tyskland.

Vattenfall störtblöder pengar. Den statligt ägda kraftjätten rapporterar en förlust på svindlande 19,8 miljarder kronor.

Därmed går skattebetalarna ännu en gång miste om den utdelning på flera miljarder som Vattenfall tidigare brukat lämna till staten.

- Det är ganska uppenbart att elpriserna fortsätter att sjunka och Vattenfall är exponerade för detta, säger Magnus Hall, koncernchef för Vattenfall i en kommentar på Youtube.

Vattenfalls bokslut över 2015 är dyster läsning för hela svenska folket. Avvecklingen av den tyska brunkolsverksamheten resulterar i en nedskrivning, en negativ engångspost i balansräkningen, på nästan 37 miljarder kronor.

Men även bortsett från det går det sämre för Vattenfall. Det underliggade rörelseresultatet sjunker med 3,6 miljarder, från 24,1 miljarder till 20,5 miljarder.

- Det är ganska uppenbart att elpriserna fortsätter att sjunka och Vattenfall är exponerade för detta, säger Magnus Hall, koncernchef för Vattenfall i en kommentar på Youtube.

Vattenfall har med hjälp av finansiella instrument dämpat effekten av nedgången för elpriserna.

- Fallet är faktiskt starkare än vad vi kan se i våra resultat, säger Magnus Hall.


LÄS OCKSÅ: Sandviks resultat blev lägre än förväntat

Flera dåliga affärer

Varken för 2014 eller 2013 lämnades inte heller någon utdelning, men tidigare år har bolaget lämnat en utdelning runt 6 miljarder kronor.

Förutom de usla affärerna i Europa - tidigare nedskrivningar har bland annat handlat om den holländska kraftjätten Nuon som visade sig vara en mycket dålig affär – påverkas Vattenfall också negativt av de historiskt låga elpriserna.

Tidigare i dag kom uppgifter om att Vattenfall planerar personalen - något som Magnus Hall inte ville kommentera.

- Jag kan inte kommentera det i dag men vi har redan i dag program där vi ser hur vi ska reducera kostnaderna generellt. Det kommer också att påverka de anställda, säger han.

Skatt på kärnenergi

Magnus Hall tog också upp hur skatten på kärnenergi påverkar Vattenfall och visionen om ett 100 procent förnyelsebart energisystem i Sverige.

- Det är viktigt att tala om hur viktig kärnkraften är för Sverige. Jag tror att det är möjligt att komma upp i 100 procent förnyelsebar energi i Sverige på ett smart sätt genom att vi behåller kärnkraften, använder vattenkraft och använder mer och mer förnyelsebart med tiden.

Detta förutsätter, enligt Hall, att kärnkraften förbli vara en viktig energikälla i Sverige.

- Men förutsättningarna försämras av att vi har en signifikant skatt och att priserna är väldigt låga. Det är ett stort problem för oss när vi ska ta beslut om nya investeringar om kärnkraften.


LÄS OCKSÅ: Tungt för ABB efter nedbromsning i Kina


Vattenfall brottas också med problem med brunkolsgruvorna i Tyskland.

I förra veckan avslöjade SvD att ett realistiskt pris för att sälja brunkolsverksamheten handlade om tre miljarder kronor - jämfört med de dryga 25 miljarder som affären bedömdes vara värd i september.

Denna vecka kom det nya uppgifter om att budgivarna dessutom kräver att få dra av avvecklingskostnaderna från priset.

– I praktiken kan Vattenfall till och med komma att få acceptera ett negativt pris, sa den tyska parlamentsledamoten Gerd Lippold till SvD Näringsliv.


LÄS OCKSÅ: Vattenfall kan tvingas betala för att bli av med brunkolen