Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vattenfall riskerar att förlora miljarder

Magnus Hall, koncernchef för Vattenfall fick sammanlagt 18,6 miljoner kronor i lön och pensionsavsättningar under 2015.Foto: Fredrik Persson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Statliga Vattenfall kan förlora ännu mer pengar.

Det kan handla om nya nedskrivningar på flera miljarder, berättar Dagens Industri.

Det visar Vattenfalls egen riskanalys.

Dagens Industri berättar att Vattenfall på tre år förlorat sammanlagt 52 miljarder kronor.

Fallande elpriser har gjort att kraftverk tappat dramatiskt och bara under 2015 gjorde Vattenfall nedskrivningar på 36 miljarder kronor.

Men faran för ytterligare nedskrivningar tycks inte vara över. Det visar en känslighetsanalys som Vattenfall har gjort, berättar Dagens Industri.

kan betyda stora värdeminskningar

Även om elpriset sjunker bara något så kan det innebära betydande värdeminskningar på kol- och gaskraftverk i både Tyskland och Nederländerna.

En minskning på elpriset på 5 procent och oförändrade kostnader för bränsle och utsläppsrätter för koldioxid kan innebära en minskning av värdet på fossilbaserade tillgångar i de båda länderna med mellan 15–27 procent , enligt Vattenfalls egna beräkningar.

”Detta skulle leda till ytterligare nedskrivningar på cirka 12 miljarder kronor”, skriver bolaget i årsredovisningen enligt Dagens Industri

I årsredovisningen framgår också hur mycket Vattenfalls koncernchef får betalt. År 2015 fick Magnus Hall sammanlagt 18,6 miljoner kronor i lön och pensionsavsättningar.

Samma år redovisade Vattenfall en förlust på 28,2 miljarder kronor före skatt.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!