Magnus Hall, koncernchef för Vattenfall fick sammanlagt 18,6 miljoner kronor i lön och pensionsavsättningar under 2015. Foto: Fredrik Persson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Magnus Hall, koncernchef för Vattenfall fick sammanlagt 18,6 miljoner kronor i lön och pensionsavsättningar under 2015. Foto: Fredrik Persson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Vattenfall riskerar att förlora miljarder

Publicerad

Statliga Vattenfall kan förlora ännu mer pengar.

Det kan handla om nya nedskrivningar på flera miljarder, berättar Dagens Industri.

Det visar Vattenfalls egen riskanalys.

Dagens Industri berättar att Vattenfall på tre år förlorat sammanlagt 52 miljarder kronor.

Fallande elpriser har gjort att kraftverk tappat dramatiskt och bara under 2015 gjorde Vattenfall nedskrivningar på 36 miljarder kronor.

Men faran för ytterligare nedskrivningar tycks inte vara över. Det visar en känslighetsanalys som Vattenfall har gjort, berättar Dagens Industri.

kan betyda stora värdeminskningar

Även om elpriset sjunker bara något så kan det innebära betydande värdeminskningar på kol- och gaskraftverk i både Tyskland och Nederländerna.

En minskning på elpriset på 5 procent och oförändrade kostnader för bränsle och utsläppsrätter för koldioxid kan innebära en minskning av värdet på fossilbaserade tillgångar i de båda länderna med mellan 15–27 procent , enligt Vattenfalls egna beräkningar.

”Detta skulle leda till ytterligare nedskrivningar på cirka 12 miljarder kronor”, skriver bolaget i årsredovisningen enligt Dagens Industri

I årsredovisningen framgår också hur mycket Vattenfalls koncernchef får betalt. År 2015 fick Magnus Hall sammanlagt 18,6 miljoner kronor i lön och pensionsavsättningar.

Samma år redovisade Vattenfall en förlust på 28,2 miljarder kronor före skatt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen