Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vattenfall kräver 50 miljarder av Tyskland

Tyskarna vill inte betala ett öre. Därför har tvisten med Vattenfall hamnat i skiljedomstol.Foto: Mauritz Antin/EPA/TT
Operationen i Angela Merkels Tyskland kallas Die Energiewende. Målet är att 80 procent av landets energiförsörjning ska vara förnybar år 2050.Foto: Bernd Von Jutrczenka/EPA/TT

Statliga Vattenfall kräver närmare 50 miljarder av tyska staten.

Kravet är en direkt följd tyskarnas stängning av kärnkraften i landet.

Nu har striden om skadeståndet inletts i skiljedomstolen.

Men frågan är om Vattenfall, och då ytterst de svenska skattebetalarna kommer att få någon utdelning från förbundskansler Angela Merkel.

Tyskarna vill inte betala ett öre. Därför har tvisten hamnat i skiljedomstol.

Den muntliga förhandlingen inleddes i går måndag i internationella skiljedomstolen ICSID i Washington DC.

I potten ligger närmare 50 miljarder kronor, enligt flera tyska medier. Det är den summa som svenska Vattenfall kräver i skadestånd. Det exakta beloppet är inte känt eftersom det råder stor sekretess kring processen.

Få tror på Sverige

Flera experter har innan processen antytt att Sverige kan få svårt att vinna striden mot Tyskland som stat.

– Det här är också ett fall med hög profil. Det gör att jag inte är säker på om tribunalen vågar välja sida mot Tyskland, av politiska skäl. Tribunalens medlemmar kan inte låta bli att tänka på hur det kan påverka viljan att tillåta den här typen av dispyter mellan stater och företag, vilket ju är det de lever på, har Nathalie Bernasconi vid organisationen IISD (International Institute for Sustainable Development), tidigare sagt till Svenska Dagbladet.

Den statliga svenska energikoncernens skadeståndskrav är en direkt följd av det tyska beslutet att all kärnkraft ska vara avvecklad till 2022.

Anklagas för brott mo handelsavtal

Förbundskansler Angela Merkel och den tyska regeringen överraskade omvärlden när beslutet togs i kölvattnet av kärnkrafthaveriet i japanska Fukushuima 2011.

Tyskland som stat anklagas nu av Vattenfall för brott mot handelsavtalet Energy Charter Treaty.

Tvisten gäller följderna av beslutet att lägga ned all kärnkraft i Tyskland.

Vattenfalls två äldsta kärnkraftverk i Tyskland stängdes omgående efter regeringsbeslutet.

Krümmel, 3 mil väster om Hamburg. Kärnkraftverket började byggas 1974 och togs i drift 1984. Vattenfall och E.ON äger lika stora andelar av det (50 % var), och Vattenfall ansvarar för driften.

Brunsbüttel, som ligger på Dithmarschen-områdets västra kust i delstaten Schleswig-Holstein, i närheten av Elbe. Kärnkraftverket började byggas 1969 och togs i drift 1977. Brunsbüttel kärnkraftverk ägs av Vattenfall (66,7 %) och Eon (33,3 %).

Brokdorf i Schleswig-Holstein där Vattenfall äger 20 procent av aktierna. Verket är fortfarande i drift, men ska stängas precis som övriga kärnkraftverk.

Vattenfall ifrågasätter inte beslutet

Resultatet av det tyska regeringsbeslutet blev att åtta av de 17 tyska kärnkraftverken (inklusive Krümmel och Brunsbüttel) stängdes omedelbart. Resterande nio kraftverk kommer att fasas ut stegvis fram till slutet av 2022.

Vattenfalls ledning ifrågasätter inte det politiska beslutet om stängning, men företaget vill ha kompensation för den ekonomiska smällen som beslutet innebär.

 

LÄS OCKSÅ: Smarta knepet – för att slippa id-kapning

 

När stämningen blev känd väckte den svenska energijättens skadeståndskrav på tyska skattebetalare en hel del irritation. Vattenfalls anseende i Tysklands var redan nedsolkat till följd av kritik mot bolagets drift av kärnkraftverken som drabbades av olyckor och återkommande avbrott.

Två veckors muntliga förhandlingar

Det pågående skiljedomsförfarandet väcker också intresse som ett exempel på hur framtida tvister mellan företag och stater ska hanteras om frihandelsavtalet TTIP mellan USA och EU går igenom.

Vattenfall driver flera kärnkraftverk i Tyskland.Foto: Patrick Pleul/EPA/TT

De muntliga förhandlingarna i Washington pågår under två veckor. Men något beslut väntas inte förrän någon gång under nästa år.

 

LÄS OCKSÅ: Politiskt sprängstoff bakom ekonomipriset

 

Samtidigt med utfasningen av kärnkraften pågår den gigantiska tyska energiomställningen för fullt.

Operationen kallad Die Energiewende innebär att 80 procent av landets energiförsörjning ska vara förnybar år 2050.

Kärnkraft ersätts med solenergi

I dag står den förnybara delen för ungefär en femtedel. Enligt motsvarigheten till det tyska Naturvårdsverket har stängningen av Vattenfalls två kärnkraftverk och de sex övriga reaktorerna inte lett till någon ökning av landets koldioxidutsläpp. Kärnkraften har ersatts främst av solenergi och vindkraftverk, visar statistik sammanställd av bland andra den tyska kolindustrin och Finansministeriet i Berlin.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!