Rysslands ekonomi repar sig öser västföretag som Ikea miljarder in i Ryssland. Foto: Jessica Gow/TTRysslands ekonomi repar sig öser västföretag som Ikea miljarder in i Ryssland. Foto: Jessica Gow/TT
Rysslands ekonomi repar sig öser västföretag som Ikea miljarder in i Ryssland. Foto: Jessica Gow/TT
Deutsche bank påpekar att Trump kan stoppa sanktioner mot Ryssland och att man därför ser ekonomiska möjligheter, Foto: Rex/Shutterstock/REX/ShutterstockDeutsche bank påpekar att Trump kan stoppa sanktioner mot Ryssland och att man därför ser ekonomiska möjligheter, Foto: Rex/Shutterstock/REX/Shutterstock
Deutsche bank påpekar att Trump kan stoppa sanktioner mot Ryssland och att man därför ser ekonomiska möjligheter, Foto: Rex/Shutterstock/REX/Shutterstock

Västpengar väller in i Ryssland efter Trump

Publicerad

Donald Trumps valseger firas i Ryssland där man hoppas på lättade sanktioner och tinade relationer med väst. Men med allt fler tecken på att Rysslands ekonomi repar sig öser västföretag som Ikea miljarder in i Ryssland.

Den ryska ekonomin och invånarna som lever i den har lidit svårt under de senaste åren. Internationella sanktioner och de importstopp som ryska regeringen svarade med har bidragit till stigande matpriser. Men det är det oljeprisets krasch som på allvar sargat den ryska ekonomin, och rubelns bottenlåga värda har gjort alla importvaror mycket dyrare.

Men nu spirar viss optimism bland ryska myndigheter och ekonomiska analytiker.

– Situationen har stabiliserats även om det än så länge är för tidigt att tala om en avgörande förbättring, sade president Vladimir Putin i helgen vid ett ekonomipolitiskt möte i Moskva.

Ett tecken på att optimismen är mer än Putins önsketänkande är att företag från västländer böjar nu investera rejält en rysk ekonomi man tror är på väg att repa sig. Ett av de mest uppmärksammade är inget annat än svenska Ikea.

Ikea: "Det här är tiden att investera"

Ikea har expanderat kraftigt i Ryssland i vad som allmänt ses som en framgångssaga. Till och med när ekonomiskt bekymrade ryssar skär ner rejält på inköpen så har Ikea ökat försäljningen i rubel.

– Det här är tiden att investera, säger Walter Kadnar, Ikeas Rysslandschef till Bloomberg.

– Jag tror starkt på den ryska marknadens långsiktiga potential.

Ikea planerar att satsa 1,6 miljarder dollar alltså nästan 15 miljarder svenska kronor på butiker i Ryssland under de kommande åren. Andra globala spelare gör möbeljätten sällskap, det trots att många internationella företag samtidigt klagar på korruption och konflikter med lokala myndigheter. Ikea har flera gånget hotat att avbryta alla investeringar och är i dag inblandad i flera rättsfall om tidigare avtal.

Ryska finansministern Anton Siluanov sade häromdagen att investeringar i Ryssland fortfarande är riskabla ”eftersom den nuvarande ekonomiska situationen är förhållandevis utmanande”. Men efter USA-valet och fastighetsmagnaten Donald Trumps seger förutspår internationella bedömare bättre tider för Ryssland.

Trump kan stoppa sanktioner

Donald Trump har under kampanjen och senare uttryckt beundran för Putin och förespråkat möjligheten till varmare relationer mellan USA och Ryssland. Det har glatt många ryska politiker och medier som firade Trumps seger, även om USA:s blivande president också ses som oförutsägbar av ryska experter.

”Ryssland bör vara en tydlig vinnare, utifrån politikers uttalanden hittills på båda sidor om Atlanten, vi tror att stabilisering är inom räckhåll”, säger tyska Deutsche Bank i en analys.

Banken påpekar att Trump kan stoppa sanktioner mot Ryssland och att man därför ser ekonomiska möjligheter, och att ryska obligationer verkar bättre än exempelvis sydafrikanska eller turkiska.

I Ryssland hoppas bedömare att inte bara det ekonomiska klimatet utan också det säkerhetspolitiska ska tina. Det oroar dock många ledare i EU, inte minst runt Östersjön, som hoppades att Hillary Clinton skulle vinna i USA-valet och bli en tuffare röst mot Putin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen