Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brexit-processen har inletts i Storbritannien

Sir Tim Barrow anländer med avtalet till Bryssel på onsdagen.
Angela Merkel. Foto: Markus Schreiber / AP TT NYHETSBYRÅN

Theresa Mays har utlöst artikel 50 i Lissabonfördraget och brexit är officiellt inledd.

Tidigare under dagen anlände sändebudet Tim Barrow till EU-högkvarteret i Bryssel med Mays historiska underskrift.

Men Angela Merkel är skeptisk till de framtida förhandlingsrundorna om hur samarbetet mellan EU och Storbritannien kan se ut, skriver AFP.

Åtta månader efter folkomröstningen är resultatet i hamn och bollen i rullning.

Det var sändebudet Tim Barrow, som i England tituleras med sir, som bar väskan med Theresa Mays underskrift om utträdet.

Han reste från Storbritannien till Bryssel. Eller – från Storbritannien och in i EU, vilket om två år kommer att vara den korrekta beskrivningen.

Hans ankomst bevakades av massmedier från alla stora tidningar och tv-kanaler, liksom när premiärminister Theresa May skrev på avtalet tidigare under onsdagen.

När väskan och avtalet nu nått Bryssel startar en två år lång nedräkning inför det historiska utträdet. Det är exakt så lång tid Storbritannien och EU nu har på sig att lösa de tusentals praktiska problem man står inför.

”Ett av de mest betydelsefulla ögonblicken i vårt lands moderna historia”, sa Theresa May om avtalet i dag.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel är skeptisk. Hon avvisar Theresa Mays förslag på hur framtida förhandlingar om samarbete mellan EU och Storbritannien kan komma att se ut. Det skriver AFP.

 

 

 

Donald Tysk, till höger, tar emot avtalet. Foto: Emmanuel Dunand / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Tusk bekräftar

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk bekräftade via Twitter att han mottagit avtalet och skrev: ”Efter nio månader har Storbritannien levererat #Brexit”

 

 

Theresa May. Foto: Will Oliver / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

 

Även Europaparlamentets talman Antonio Tajani var inte positiv till vad som nu inletts. "Idag är inte en bra dag för Europa. Brexit är ett nytt kapitel i vår union, men vi kommer att ta oss vidare. Storbritannien förblir en nära partner" skriver han på Twitter.

 

 

 

 

Statsminister Stefan Löfven beklagar det brittiska beslutet att lämna unionen, men menar att det ändå är bra att förhandlingsprocessen nu kan börja efter en ganska lång vänteperiod. Till TT säger han:

"Viktiga prioriteringar för svensk del är att vi får en bra finansiell överenskommelse där britterna betalar för gjorda åtaganden, och en bra lösning när det gäller de EU-medborgare som utnyttjat sin rätt att bosätta sig i Storbritannien och vice versa. I den framtida relationen mellan EU och Storbritannien vill vi ha så goda handelsförbindelser som möjligt och ett fortsatt gott samarbete på andra områden, till exempel i säkerhetsfrågor".

Theresa May: ”Ingen återvändo”

Efter att ha utlöst artikel 50 i Lissabonfördraget genom en underskrift på tisdagskvällen inleddes den formella processen för att lämna unionen. Efter att hon skrivit under artikeln talade Theresa May inför det brittiska parlamentet.

– Det här är ett historiskt ögonblick som saknar återvändo. Storbritannien lämnar den Europeiska unionen – och vi kommer fatta våra egna beslut och stifta våra egna lagar. Vi kommer att ta kontroll över det som betyder mest för oss. Och vi kommer att ta den här chansen att bygga en starkare och rättvisare Storbritannien som våra barn och barnbarn kan vara stolta över att kalla sitt hem, säger hon i sitt tal.

Di TV storsatsar på brexit

Di TV storsatsar med livesändningar från London, Bryssel och Stockholm.

– Vi erbjuder våra tittare en heltäckande bevakning med expertgäster, säger Tomas Kvarnkullen, programledare.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!