Varningen: Svara absolut inte på samtal från det här numret

Annika Sandin Engstrand från Luleå blev uppringd av ett +88-nummer två gånger under fredagsmorgonen.
Foto: Privat
Numret att passa sig för.
Foto: Privat

Före sommaren varnade polisen för bluffsamtal från olika länder, som ledde till saftiga telefonräkningar för privatpersoner över hela Europa.

Somalia med landnummer +252 förekommer flitigt bland bluffsamtalen.

Nu är det ett "nygammalt" nummer som dyker upp på mobilskärmar i Sverige. Det falska numret förekom nämligen redan 2008.

I maj 2017 varnade polisen för bluffsamtal från bland annat Somalia och Seychellerna. Då kopplades även polisens nationella operativa avdelning (NOA) in, för att utreda om samtalen hade något brottsligt syfte.

Men redan 2008 rapporterade Sveriges Radio P4 att mobilabonnenter i Västervik fått samtal från nummer som börjat med +88. När abonnenterna sedan ringde upp numren debiterades ett stort belopp på deras räkning.

Numren man ska passa sig för.
Foto: Privat

Är satellitsamtal

Nu är det återigen +88-nummer som ringer svenskars mobiltelefoner. Det som skiljer detta nummer från andra är att +88 inte är någon landskod – det är i stället ett satellitsamtal.

Annika Sandin Engstrand från Luleå blev uppringd av ett +88-nummer två gånger under fredagsmorgonen.

– Jag kände inte igen det, och förväntade mig inte samtal från sådana nummer. När jag googlade på det så hittade jag varningar om dem sedan långt tillbaka, så mina misstankar bekräftades, säger Annika.

Även Somalia med landnummer +252 dyker ständigt upp bland bluffringarna.

Polisen: ”Kommer alltid att förekomma”

Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter känner inte till just det nummer som ringt Annika, men bekräftar att sådana bluffsamtal är vanligt förekommande.

– Det var miljontals som upplevde detta i Europa och Sverige före sommaren, sånt där kommer alltid att förekomma.

Han säger att syftet med samtalen inte alltid är att lura privatpersoner på stora summor pengar.

– Det är mängden mottagare som gör vinsten för de som har ringt. Det kan vara allt ifrån att någon krona hit eller dit dras, eller att det är ett telefonbolag i det aktuella landet som vill visa för staten att man är den mest använda operatören.

Svara inte och ring inte upp

Det säkraste är dock att inte svara på eller ringa upp okända, utländska nummer om man inte väntar på ett samtal från det aktuella landet.

– Det är sällsynt att man får en räkning på flera hundra kronor för en minuts samtal. Men man ska aldrig säga aldrig numera.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!