Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen för fräcka ICA-bluffen

Bedragarna ger sig ut för att vara från ICA och påstår att mejlmottagaren vunnit en Iphone.
Ica uppmanar nu de som drabbats att anmäla bedrägeriförsöket.
Foto: Fredrik Persson
"När vi får kännedom om den här typen av incidenter, tar vi det vidare internt och informerar om det i våra egna kanaler" säger Ulrika Dennerborg på Ica

Här är den nya fräcka Ica-bluffen.

Bedragarna påstår att mottagaren av mejlet vunnit en Iphone 6 värd 7 499 kronor.

Klicka på länken för att "låsa upp din vinst", lyder uppmaningen.

– Gör inte det, i värsta fall kan dina konton länsas, varnar IT-säkerhetsexperten Joakim von Braun.

Kriminella personer som härjar på nätet hittar ständigt på nya bedrägeriförsök. Att utnyttja kända varumärken har blivit ett populärt sätt.

Tidigare har bland annat Ica drabbats av falska presentkort som skickats ut i hopp om att lura mottagarna att klicka på en skum länk.

Nu påstår man att Ica Hemma delar ut fina priser till personer vars postnummer slumpvis valts ut. Texten innehåller en del språkliga grodor, men den ouppmärksamme kan ändå lockas att klicka.

För ett bluffmejl är det, betonar Ulrika Dennerborg vid Icas presstjänst.

– Ja, det är tydligt att det rör sig om ett bedrägeri som inte har med oss att göra. Detta drabbar tyvärr välkända varumärken och kan vara svåra att skydda sig mot, säger hon.

Uppmanar att anmäla

Ica uppmanar nu de som drabbats att anmäla bedrägeriförsöket.

– När vi får kännedom om den här typen av incidenter, tar vi det vidare internt och informerar om det i våra egna kanaler, uppger Ulrika Dennerborg.

Ica går inte ut med erbjudanden av det här slaget, och man ska gå in på företagets officiella webbadresser om vill kolla vad som erbjuds, fortsätter hon.

För den som klickar på länken i mejlet kan det bli kostsamt. Och för bedragaren lönsamt.

– Din dator kan bli injicerad med trojaner eller spionprogram. Det ligger dolda koder i den här webbsidan som du luras att gå in på. Man behöver inte ens aktivt ladda ner något program, utan det sker automatiskt, förklarar Joakim von Braun som är expert på IT-säkerhet, och tidigare varit konsult åt Säpo.

När spionprogrammet installerats, vilket går på ett kick utan att du märker det, börjar den förrädiska mjukvaran söka igenom hårddisken efter information som hackaren är ute efter.

– De vill stjäla kreditkortsinformation, information om bankkonton, personlig information, lösenord eller koder till olika onlinespel, säger von Braun.

Säljer mejladresser

Många gånger är det för att sälja informationen vidare. Bedragarna samlar på sig hundratals mejladresser som säljs till spamföretag. Eller så säljer man kreditkortsnummer till andra kriminella som använder det till internetbedrägerier.

– En mejladress kan säljas för någon dollar stycket, icke spärrade kreditkortsnummer får man betydligt mer för. Det finns prislistor ute på svarta marknaden, dagspriser gäller där ungefär som för aktier, uppger Joakim von Braun.

Så HÄR SKYDDAR DU DIG

1 Se till att ha ett uppdaterat antivirusprogram

2 Säkerhetsuppdatera även dina andra datorprogram, framför de som är från Microsoft.

3 Byt lösenord ofta och välj inget förutsägbart.

4 Klicka aldrig på mystiska länkar. Det är bättre att skriva in webbadressen till företaget för hand, till exempel ica.se, om man tror att man har en vinst att hämta. Då undviker man de dolda koder som kan finnas på länken.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!