Bedragarna ger sig ut för att vara från ICA och påstår att mejlmottagaren vunnit en Iphone.Bedragarna ger sig ut för att vara från ICA och påstår att mejlmottagaren vunnit en Iphone.
Bedragarna ger sig ut för att vara från ICA och påstår att mejlmottagaren vunnit en Iphone.
Ica uppmanar nu de som drabbats att anmäla bedrägeriförsöket. Foto: Fredrik PerssonIca uppmanar nu de som drabbats att anmäla bedrägeriförsöket. Foto: Fredrik Persson
Ica uppmanar nu de som drabbats att anmäla bedrägeriförsöket. Foto: Fredrik Persson
"När vi får kännedom om den här typen av incidenter, tar vi det vidare internt och informerar om det i våra egna kanaler" säger Ulrika Dennerborg på Ica"När vi får kännedom om den här typen av incidenter, tar vi det vidare internt och informerar om det i våra egna kanaler" säger Ulrika Dennerborg på Ica
"När vi får kännedom om den här typen av incidenter, tar vi det vidare internt och informerar om det i våra egna kanaler" säger Ulrika Dennerborg på Ica

Varningen för fräcka ICA-bluffen

Publicerad

Här är den nya fräcka Ica-bluffen.

Bedragarna påstår att mottagaren av mejlet vunnit en Iphone 6 värd 7 499 kronor.

Klicka på länken för att "låsa upp din vinst", lyder uppmaningen.

– Gör inte det, i värsta fall kan dina konton länsas, varnar IT-säkerhetsexperten Joakim von Braun.

Kriminella personer som härjar på nätet hittar ständigt på nya bedrägeriförsök. Att utnyttja kända varumärken har blivit ett populärt sätt.

Tidigare har bland annat Ica drabbats av falska presentkort som skickats ut i hopp om att lura mottagarna att klicka på en skum länk.

Nu påstår man att Ica Hemma delar ut fina priser till personer vars postnummer slumpvis valts ut. Texten innehåller en del språkliga grodor, men den ouppmärksamme kan ändå lockas att klicka.

För ett bluffmejl är det, betonar Ulrika Dennerborg vid Icas presstjänst.

– Ja, det är tydligt att det rör sig om ett bedrägeri som inte har med oss att göra. Detta drabbar tyvärr välkända varumärken och kan vara svåra att skydda sig mot, säger hon.

Uppmanar att anmäla

Ica uppmanar nu de som drabbats att anmäla bedrägeriförsöket.

– När vi får kännedom om den här typen av incidenter, tar vi det vidare internt och informerar om det i våra egna kanaler, uppger Ulrika Dennerborg.

Ica går inte ut med erbjudanden av det här slaget, och man ska gå in på företagets officiella webbadresser om vill kolla vad som erbjuds, fortsätter hon.

För den som klickar på länken i mejlet kan det bli kostsamt. Och för bedragaren lönsamt.

– Din dator kan bli injicerad med trojaner eller spionprogram. Det ligger dolda koder i den här webbsidan som du luras att gå in på. Man behöver inte ens aktivt ladda ner något program, utan det sker automatiskt, förklarar Joakim von Braun som är expert på IT-säkerhet, och tidigare varit konsult åt Säpo.

När spionprogrammet installerats, vilket går på ett kick utan att du märker det, börjar den förrädiska mjukvaran söka igenom hårddisken efter information som hackaren är ute efter.

– De vill stjäla kreditkortsinformation, information om bankkonton, personlig information, lösenord eller koder till olika onlinespel, säger von Braun.

Säljer mejladresser

Många gånger är det för att sälja informationen vidare. Bedragarna samlar på sig hundratals mejladresser som säljs till spamföretag. Eller så säljer man kreditkortsnummer till andra kriminella som använder det till internetbedrägerier.

– En mejladress kan säljas för någon dollar stycket, icke spärrade kreditkortsnummer får man betydligt mer för. Det finns prislistor ute på svarta marknaden, dagspriser gäller där ungefär som för aktier, uppger Joakim von Braun.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen