Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varningen: din mat kan snart bli dyrare

Torkan slår hårt mot årets skörd. Det kan driva upp matpriserna. Foto: TOMAS LEPRINCE / KVP
Minskad skörd leder till dyrare djurfoder - och priserna på mejeriprodukter kan drivas upp. Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Värmeböljan gör att djuren har svårt att hitta mat. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Den pågående värmeböljan leder till sämre skördar för svenska bönder.

Det kan leda till högre matpriser snart, spår flera experter.

– I år kommer vi inte klara av att vara självförsörjande på basvaran spannmål, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen. 

Torka råder på flera håll i världen, och FN:s livsmedelsorganisation spår i en prognos att  spannmålsskörden i år att bli 65 miljoner ton mindre än förra året. Men även grönsaksskörden på flera platser har påverkats. Matpriserna har redan stigit i länder som Japan och Sydkorea, där det också råder värmebölja.

Men även i Sverige råder torka och branschorganisationer förutspår högre matpriser även här, som en följd av sämre skördar.

 

LÄS MER: Räkna med dyrare försäkringar för din skog

 

Daniel Emilson är presstalesperson för branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

– Vår bedömning är att det kommer att leda till prishöjningar under hösten, men exakt vilka varor det gäller och vilken nivå det blir på prishöjningarna det är svårt att säga i det här läget, säger han.

Organisationen Lantmännen har presenterat sin skördeprognos för spannmål, oljeväxter och trindsäd. Den uppgår till 4,2 miljoner ton för skörden 2018. Denna siffra kan jämföras med fjolårets skörd på 6,5 miljoner ton och femårssnittet på 6,2 miljoner ton. 

Torkan 2018 orsakar dålig skörd 

"Odlingsåret 2018 har varit exceptionellt med en ovanligt blöt höst 2017 och extrem varm och torr vår, vilket drabbat odlingar runtom i hela landet", skriver man på sin hemsida.

Minskad skörd skapar effekter i flera led, som kan driva upp matpriserna.

"Läget drabbar också Sveriges animalie- och mjölkproducenter som, utöver minskad spannmålsskörd, också riskerar brist på grovfoder", skriver man vidare.

 

LÄS MER: Bären riskerar torka bort i hettan - barnens sylt hotas

 

– Risken är stor att vi inte kommer att kunna leverera efterfrågade volymer, och heller inte av rätt kvalitet, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen, i ett uttalande.

Han fortsätter: 

– I år kommer vi inte klara av att vara självförsörjande på basvaran spannmål, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!