Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen: Din elräkning kan bli 4 000 kronor högre

Elpriset har stigit under hela året, med undantag för några månader.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Till stor del är det den varma och torra sommaren som har påverkat nivåerna i vattenmagasinen, samtidigt som elpriserna generellt är högre på hela den nordiska marknaden.Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Dina Pengars programledare Frida Bratt gästades av Konsumenternas energimarknadsbyrås vd Anna Carlén. Foto: Expressen

Elpriset har stigit under hela året, och det får stora konsekvenser för landets villaägare. 

– Elräkningen för en vanlig villaägare blir 3-4 000 kronor högre i vinter jämfört med förra vintern, säger Anna Carlén, vd för Konsumenternas energimarknadsbyrå, i Expressen TV:s privatekonomimagasin Dina Pengar. 

Elpriset har stigit under hela året, med undantag för några månader. Till stor del är det den varma och torra sommaren som har påverkat nivåerna i vattenmagasinen, samtidigt som elpriserna generellt är högre på hela den nordiska marknaden.

Det säger Anna Carlén, vd för Konsumenternas energimarknadsbyrå, i Expressen TV:s privatekonomimagasin Dina Pengar. 

– Vi är ganska dåligt rustade för den här vintern, konstaterar hon. 

”Det kommer att komma en hög räkning”

Under året har spotpriset per kilowattimme stigit med 20 öre, vilket enligt Anna Carlén innebär att elräkningen i år lär bli 3-4 000 kronor högre den här vintern jämfört med förra. 

– Det kommer att komma en hög räkning, speciellt om man har kvartalsfaktura. Sedan beror det ju på hur priset utvecklas framöver. 

Är det för sent att binda priset nu?

– Det är för sent att teckna ett billigt fast elavtal. Det skulle man i så fall ha gjort vid den här tiden förra året, och då bundit under en längre tid. Men har man en hög elförbrukning och inte vill eller kan hantera oväntade kostnader så är det fortfarande läge att ta ett fast elpris, men man kanske inte ska välja så lång bindningstid, säger Anna Carlén. 

Så sparar du pengarna

Ett alternativ kan enligt henne i stället vara den typen av avtal som är bundna på vintern, men rörliga på sommaren. Man kan också välja elavtal med så kallad omteckningsrätt, vilka innebär att det fasta avtalet får tecknas om i fall elpriset skulle falla. 

Men det finns också pengar att spara på att ändra sitt beteende. 

– Man kan duscha med varmvatten kortare stunder och bada lite mer sällan, och se över sin elförbrukning. Men framför allt se till att man har valt ett elavtal så man inte får ett tillsvidareavtal som är cirka 20 procent dyrare, säger Anna Carlén. 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!