Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varningen: Bedragarna tar inte semester i sommar

Lotta Mauritzson jobbar vid polisens nationella bedrägericenter.
Foto: LARS HEDELIN / POLISMYNDIGHETEN
Att hyra en stuga vid en sjö är en dröm för många. Men det gäller att kolla upp vem man hyr av.
Foto: Shutterstock / Shutterstock

Högsommaren är här, men bedrägeriligorna tar inte semester.

Polisen varnar för fallgroparna du ska undvika om du tänker hyra stuga eller köpa båt.

– Samtidigt är det fortsatt hög nivå på telefonbedrägerier och investeringsbedrägerier, säger Lotta Mauritzon vid polisens nationella bedrägericenter.

Sommaren 2020 är förstås präglad av coronapandemin och social distansering. Men det betyder inte att bedrägeriligorna tagit ledigt.

Man anpassar sig snabbt och eftersom många svenskar väljer att semestra på hemmaplan i år öppnar sig nya möjligheter.

– Om man ska hyra eller köpa båt, stuga, husbil eller liknande finns flera fallgropar man behöver tänka på, varnar Lotta Mauritzson vid polisens bedrägericenter.

Kolla upp uthyraren först

Regel nummer ett vid uthyrning är att noga kolla upp uthyraren, om man inte går via en större förmedlare.

Man kan kolla omdömen om uthyraren via nätet först. Det finns många exempel på folk som blivit lurade, berättar Lotta Mauritzson.

– Antingen att stugan man hyrt inte ens existerar, eller att den inte alls motsvarar den beskrivning man fått.

Båtar och husbilar står också högt i kurs denna sommar. Det är lätt att nappa på en lockande annons på Blocket eller andra sajter.

Men det gäller att kolla upp säljaren om man köper privat. Är det någon som begär betalning i kontanter kan det vara en varningssignal.

– Begärs kontanter bör man dra öronen åt sig. Då kan det handla om stöldgods. Samma sak om du är säljaren – nån kan vilja köpa för brottspengar, uppger Lotta Mauritzon och tillägger:

– Använd Swish eller en vanlig kontoöverföring i stället.

Tidigare somrar har polisen varnat för att kontokapare gillrat sina fällor på obemannade bensinstationer. Man placerade skimningsutrustning på betalautomater och kom över intet ont anande bilisters kontouppgifter.

Men problemen med detta har minskat i takt med att bensinbolagen installerat säkrare kortläsare.

– Vi är rätt förskonade från detta numera, men det betyder inte att man inte ska vara försiktig när man stoppar kortet i automaten. Och ute i Europa är skimning fortfarande ett stort problem, konstaterar Lotta Mauritzson.

De ligor som specialiserat sig på telefonbedrägerier och så kallade investeringsbedrägerier tar inget sommaruppehåll. Där är det fortsatt en hög nivå på antalet ärenden som kommer till polisens kännedom.

Kan bli stora belopp

De förslagna investeringsbedragarna kontaktar privatpersoner och lockar med placeringar som ger orimligt bra avkastning. Ofta handlar det om affärer med kryptovalutan bitcoin.

Första insatsen brukar vara mindre, kanske 250 euro, men sedan luras offret att satsa mer och mer, innan man inser att det är en blåsning.

– Det blir ofta mycket pengar i slutändan. I snitt ligger anmälda investeringsbedrägerier på 370 000 kronor per brott, säger Lotta Mauritzson.


3 bedrägerier att ha koll på

Storbanken Nordea har sammanställt råd för att undvika bedrägerier som ökar under sommaren.

Falska telefonsamtal, mejl och sms: Klicka inte på länkar i okända mejl eller sms. Leta upp avsändarens telefonnummer på internet och kontakta dem själv. Lämna aldrig ut dina kortuppgifter eller inloggningsuppgifter.

  Sociala medier: Tänk på vad du lägger ut, såväl bedragare som inbrottstjuvar tar gärna del av din semesterinformation.

Hyra bil eller stuga: Ignorera gratisannonser på internet. Vänd dig i stället till en sajt som förmedlar kontakt mellan intressenter och uthyrare och undvik direkta förskottsbetalningar.