De första rapporterna började dyka upp förra sommaren. Telefonbedragarna hade tagit sin bluff till nästa nivå – genom att manipulera sina offer att själva logga in dem på deras bank-ID.
Efter att bedragarna har härjat i snart ett år och polisen och banker gått ut med otaliga varningar så kan det tyckas som att folk borde vara mer på sin vakt. Men metoden fortsätter vara en guldgruva för skojarna och hos polisen ligger hundratals ärenden med offer som blivit av med upp mot 1,5 miljoner kronor.
Därför väljer polisen nu att vara tydligare än någonsin i sin uppmaning till allmänheten.
– Oavsett vem som ringer, säger de åt dig att logga in på ditt bank-ID så är det en bedragare, säger Jan Olsson.
LÄS MER: Kartlägger sina offer för att komma över bank-ID
”Ingen anledning att fatta misstankar”
Polisens nationella bedrägeriexpert, Jan Olsson, har oförtröttligt varnat för upplägget och beskrivit bedragarnas raffinerade metoder.
– Du lämnar inte ut några koder till bedragarna utan du sitter hemma och loggar in dem på ditt bank-ID. Du har ingen anledning att fatta misstankar eftersom personen du pratar med låter som en banktjänsteman, det hör man på hur han pratar. Och numret på telefonens nummerpresentatör är från banken, eftersom de har "spoofat" så att det ska se ut som det är banken som ringer.
Expressen har tidigare berättat att bedragarna ibland jobbar i par. Den ene ringer först och låtsas vara polis som larmar om ett pågående kortbedrägeri och luskar ut vilken bank offret har, den andra ringer därefter och låtsas vara anställd av just den banken för att be offret logga in på sitt bank-ID och blockera bankkortet.
LÄS MER: Så kan du bli snuvad på pengar när du deklarerar
Bedragarnas skickliga förvandlingsnummer
När offret loggar in sitter bedragaren vid en dator, där de redan fyllt i personnummer i bank-ID-appens inloggningsfönster. När offret knappar in sin kod och loggar in så får bedragaren förtur och loggas in till offrets konton, vars innehåll de sedan överför till ett "målvaktskonto".
Och bedragarna har snart haft ett år på sig att förfina upplägget. De har blivit bättre på att härma poliser och bankpersonal.
– Det låter proffsigt när de ringer. De använder sig av rätt terminologi när de säger sig vara poliser och även när de utger sig för att vara bankpersonal. De som får samtalen är övertygad om att det är banken som ringer. Jag har fått det återberättat både brottsoffer och bankpersonal som varit i kontakt med offer.
Att bedragarna blir allt bättre rollspelare innebär fler lyckade bedrägerier.
– När de är så pass duktiga, eller vad man nu ska kalla det, så är det jättesvårt att ringa in dem, säger Jan Olsson.
LÄS MER: Så kapas ditt Bank-ID – nu varnar storbanken
Bedragarna siktar in sig på rika måltavlor
Bedragarna har även blivit skickligare på att ringa in sina måltavlor. Ofta äldre män som bor i välbärgade eller förmögna områden från södra till mellersta Sverige.
– De väljer inte bara ut ett namn slumpmässigt i telefonkatalogen utan de har naturligtvis efterforskat lite grann vilka de ska ge sig på.