Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varningen: 60 000 riskerar att betala för mycket skatt

Den som vill betala rätt skatt från början bör jämka. Foto: JOHANNA SVENSSON
Nu ändras reglerna för skattejämkning. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Från och med årsskiftet gäller nya regler om skattejämkning.

Det innebär att runt 60 000 personer som tidigare har haft stående jämkning riskerar att betala för mycket skatt – och tvingas vänta på skatteutjämningen innan det rättas till, skriver Dagens industri.

Senast den 5 november måste man ansöka om ny jämkning om man vill att den ska gälla direkt.

Den stående jämkningen försvinner vid årsskiftet, när de nya reglerna börjar gälla. Det innebär att de som tidigare har haft stående jämkning, runt 60 000 personer, måste ansöka om skattejämkning på nytt.

Har man haft en stående jämkning tidigare kommer man att få brev från Skatteverket med informationen.

Enligt Dagens industri går man miste om möjligheten att få pengarna att växa i aktie- eller fondsparande om man inte jämkar, eftersom man får vänta till skatteutjämningen innan man får tillbaka pengarna som skattats för mycket. Folk jämkar av olika anledningar, till exempel om de har inkomster från flera håll eller om de har stora ränteutgifter.

Sök skattejämkning snart

Den 5 november 2018 är sista datumet att ansöka om skattejämkning om man vill att den ska gälla så snart som möjligt. Senare är det oklart hur lång tid det tar för Skatteverket att fatta ett beslut, skriver Dagens industri.

Anledningen till att den stående jämkningen försvinner är en ny lag om individers arbetsgivardeklarationer.

– Det är ett steg för att få bättre och mer uppdaterade uppgifter i sin jämkning, vi vill ha så fräscha uppgifter som möjligt för att jämkningen ska bli så korrekt som möjligt. Skatteverket har i dagsläget bara tillgång till tidigare års uppgifter, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket, till Dagens industri.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!