Frestelsen kan vara stor att köpa en piratkopierad märkesväska på semestern. Men dyker du sedan upp i ''fel'' land kan du få rejäla böter eller i värsta fängelse. Här har en thailändsk tullare börjat granska falska Louis Vuitton-väskor. Foto: SAKCHAI LALIT / APFrestelsen kan vara stor att köpa en piratkopierad märkesväska på semestern. Men dyker du sedan upp i ''fel'' land kan du få rejäla böter eller i värsta fängelse. Här har en thailändsk tullare börjat granska falska Louis Vuitton-väskor. Foto: SAKCHAI LALIT / AP
Frestelsen kan vara stor att köpa en piratkopierad märkesväska på semestern. Men dyker du sedan upp i ''fel'' land kan du få rejäla böter eller i värsta fängelse. Här har en thailändsk tullare börjat granska falska Louis Vuitton-väskor. Foto: SAKCHAI LALIT / AP
Gucci, Prada och Armani. Nej, här är det falska väskor. Piratkopierade märkesväskor stör den seriösa handeln. De flesta piratkopiorna kommer från Asien. Ofta är det krimineilla liger bakom massprduktionen av märkesartiklar. Foto: YLWA YNGVESSONGucci, Prada och Armani. Nej, här är det falska väskor. Piratkopierade märkesväskor stör den seriösa handeln. De flesta piratkopiorna kommer från Asien. Ofta är det krimineilla liger bakom massprduktionen av märkesartiklar. Foto: YLWA YNGVESSON
Gucci, Prada och Armani. Nej, här är det falska väskor. Piratkopierade märkesväskor stör den seriösa handeln. De flesta piratkopiorna kommer från Asien. Ofta är det krimineilla liger bakom massprduktionen av märkesartiklar. Foto: YLWA YNGVESSON

Piratkopierade väskor kan ge dig höga böter

Publicerad

Köp inte billiga piratkopior på semestern. De som verkar billigt kan stå dig dyrt. 

En svensk dam blev bötfälld med 10 000 euro för ett köp av en handväska, säger Jolanda Girzl vid Konsument Europa till nyhetsbyrån TT.

Konsument Europa varnar svenska turister för att köpa billiga piratkopior av lyxartiklar och märkesprodukter under semestern. Lagar varierar från land till land och det som kan vara tillåtet i ett land, kan ge höga böter i ett annat.

I Italien finns stränga lagar som ska skydda varumärken ”made in Italy”. En oförsiktig konsument kan få böter på 10 000 euro (omkring 95 000 kronor) för köp av ”varor med misstänkt ursprung”. Det handlar då om italienska märken som Gucci, Prada och Armani.

Böter för solglasögon

– Elever i en svensk skolklass straffades med 3 000 euro i böter för köp av falska skärp och solglasögon, säger Jolanda Girzl vid Konsument Europa.

I Nederländerna kan man få böta om man har köpt fler än tre piratkopierade artiklar. Det spelar ingen roll om det är för privat bruk eller för vidareförsäljning.

Ett par bötfälldes för varor de köpt i Thailand. De hade för många piratkopierade produkter i bagaget och fastnade i tullen när de mellanlandade på en nederländsk flygplats. De hjälpte inte att förklara att de skulle vidare till Sverige, berättar Jolanda Girzl.

Lämna pirathandväskan hemma

I Frankrike kan det i grova fall leda till fängelse att inneha plagierade varor även om risken är väldigt liten. Sedan lagen som bland annat reglerar innehav av piratkopior infördes 1994 har ännu ingen dömts.

I flera andra EU-länder gäller lagar där du kan bli straffad om du tar med hem piratkopierade varor för vidareförsäljning, medan köp av enskilda produkter är riskfritt.

LÄS OCKSÅ: Barnfamilj fick barnbarnbidrag utomlands - tvingas betala tillbaka

Produktionen av piratkopierade varor sker ofta i Asien och bakom tillverkningen står olika ligor.

I Sverige är det riskfritt att inneha en piratkopierad produkt för personligt bruk. Men det kan vara smart att tänka på att lagarna ute i Europa inte bara omfattar vad man köper på plats. Har du till exempel en piratkopierad handväska kan det vara en bra säkerhetsåtgärd att lämna kvar den hemma, eftersom den kan anses olaglig och leda till böter i andra länder.

Fakta: Så kan du avslöja en piratkopia:

• Kolla att varumärket är rättstavat och att inga detaljer på logotypen saknas.

• Kontrollera foder och fickor. Kopiorna är ofta gjorda från foton, och där syns inte foder och innerfickor. Insidan ska vara lika ordentligt gjord som utsidan.

• Granska detaljer som sömmar, fickor, knappar och etiketter. På piratkopior är sömmarna ofta slarvigt sydda och ojämna.

• Läs etiketter och tvättråd. På piratkopior är de är ofta felstavade.

• Kolla att det är samma varumärke på förpackningen som på varan. Alla förpackningsdelar som silkespapper och kartonger ska vara av hög kvalitet. Äkta modeprodukter säljs sällan med plastförpackningar.

  • Jämför med priset för varan i en märkesbutik. Är priset du ser för bra för att vara sant, rör det sig med stor sannolikhet om en piratkopia.

NYHETSBYRÅN TT/EXPRESSEN

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen