Postnords prognos pekar på att svenskarna kommer att e-handla julklappar för 6,4 miljarder kronor i år. Foto: / TT NYHETSBYRÅNPostnords prognos pekar på att svenskarna kommer att e-handla julklappar för 6,4 miljarder kronor i år. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Postnords prognos pekar på att svenskarna kommer att e-handla julklappar för 6,4 miljarder kronor i år.  Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Jolanda Girzl, direktör för Konsument Europa, manar till vaksamhet vid e-handel på nätet. Foto: Konsument EuropaJolanda Girzl, direktör för Konsument Europa, manar till vaksamhet vid e-handel på nätet. Foto: Konsument Europa
Jolanda Girzl, direktör för Konsument Europa, manar till vaksamhet vid e-handel på nätet. Foto: Konsument Europa
Erik Bergh, analytiker vid Handelns utredningsinstitut,HUI. Foto: Handelns utredningsinstitut, HUIErik Bergh, analytiker vid Handelns utredningsinstitut,HUI. Foto: Handelns utredningsinstitut, HUI
Erik Bergh, analytiker vid Handelns utredningsinstitut,HUI. Foto: Handelns utredningsinstitut, HUI

Bedragare plundrar ditt konto när du näthandlar

Publicerad
Uppdaterad

Svenska folket väntas slå shoppingrekord och spendera 78,5 miljarder kronor under julhandeln i december.  

Ökande e-handel står för en stor del av julkakan – men experterna varnar nu för fejksajter och lurendrejare bland russinen.  

– Tänk också på att köp av piratkopierade produkter stöder organiserad kommersiell kriminalitet, säger Jolanda Girzl, direktör för Konsument Europa. 

Handelns utredningsinstitut, HUI, räknar med att årets julhandel slår rekord med en omsättning 78,5 miljarder kronor. 

– Vår prognos gäller för decemberförsäljningen. Den gäller alla branscher, så det ingår även bygg- och möbelhandel och mathandel, så det är inte enbart typiska julklappsbranscher, säger Erik Bergh, analytiker vid HUI. 

LÄS MER: Panik hos Postnord: ”Hämta ut era paket” 

Förra årets julhandel stördes av snökaos

Varje svensk uppskattas spendera 7 800 kronor på gåvor till nära och kära under decembers julrush, vilket skulle innebära en treprocentig ökning från 2016. 

– Det kommer sig av att ekonomin i stort växer och då följer decemberutväxlingen naturligt på det. Vi tror även att handeln kommer gynnas av att inte blir en förskjutning mellan november och december. Under november förra året hade vi snökaos och då gick väldigt mycket av försäljningen av betalningsintensiva vinterplagg redan då.  

− De flesta tror att Black Friday tar av decemberförsäljningen, säger Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på Postnord.Foto: POSTNORD

Fler helgdagar under årets julhandel justerar också upp prognosen. 

En faktor som skulle kunna hämma decemberhandeln är årets upplaga av shoppinghögtiden Black Friday, som enligt en färsk undersökning från Postnord har slagit rekord med en e-handel på 5,3 miljarder kronor bara under fredagen.  

LÄS MER: Ligor kapar ditt Bank-ID när du betalar räkningar 

Postnord: Var tredje julklapp kommer att köpas på nätet

Postnords prognos pekat på att svenskarna kommer handla var tredje julklapp, för totalt 6,4 miljarder kronor, över nätet i år. 

− De flesta tror att Black Friday tar av decemberförsäljningen, och det stämmer till viss del, men det är också tydligt att en stor del av konsumenterna passar på att handla till sig själva under dagen, säger Carin Blom, detaljhandelsanalytiker vid Postnord, angående rekordhandeln över nätet. 

Julklappar från oseriösa sajter kan innehålla mer än vad de utlovar – bland annat gifter och allergiframkallande ämnen från piratprodukter. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Konsument Europa, som är en fristående EU-samverkande enhet inom Konsumentverket, har sedan tidigare varnat för risker kopplade till julhandeln på nätet. 

LÄS MER: Elcykeln har valts till ”Årets julklapp 2017”

Konsument Europa: "Var kritisk till den här typen sajter"

En av riskerna är de tillfälliga piratsajterna som ploppar upp under juletid. Sajterna kränger piratkopierade billiga produkter, som ibland kan innehålla giftiga och allergiframkallande ämnen. Och det finns inga garantier för att de faktiskt levererar. 

– Det bästa är att alltid vara kritisk till den här typen av sajter. Tänk också på att köp av piratkopierade produkter stöder organiserad kommersiell kriminalitet vars verksamhet bidrar till att skapa oskäliga arbetsförhållanden, säger Konsument Europas direktör Jolanda Girzl i en varning till svenska e-konsumenter. 

Så har julhandeln sett ut de senaste tio åren

Sifforna gäller decemberhandeln i stort. 

2017 (Prognos) 

Omsättning i miljarder kronor: 78,5 

Procentuell utveckling: 3 %

2016 

Omsättning: 76,1 

Procentuell utveckling: 1,3 %

2015 

Omsättning: 75,1 

Procentuell utveckling: 1,4 %

2014 

Omsättning: 71,3

Procentuell utveckling: 4,9 %

2013 

Omsättning: 67,9 

Procentuell utveckling: 2,6  %

2012

Omsättning: 66,2

Procentuell utveckling: - 0,6 %

2011 

Omsättning: 66,6

Procentuell utveckling: 0,6 %

2010

Omsättning: 66,2 

Procentuell utveckling: 3 %

2009 

Omsättning: 64,3

Procentuell utveckling: 6,8 %

2008 

Omsättning: 60,2

Procentuell utveckling: 0,5 %

2007 

Omsättning: 59,9 

Procentuell utveckling: 3,5 %

 

Källor: HUI/SCB:s detaljhandelsindex

 

Så undviker du att bli lurad när du julhandlar på nätet

Undersök säljsajten 

Se efter vilket företag som ligger bakom sajten och att det finns ordentliga kontaktuppgifter med telefonnummer och mejladress på hemsidan. Försök bedöma kvalitet på sidan genom att titta på stavning och grammatik – och leta efter andra kunders omdömen och upplevelser av tjänsten. 

Priset är en ledtråd

Om priset på varan är riktigt låg är ofta kvaliteten på varan riktigt låg. 

Säker betallösning

Köp hos säljsajter som har betallösning 3D Secure, dessa brukar skylta tydligt på sina hemsidor om att de använder lösningen. 

Säkrare webbadress

 Se efter om shoppingsajten du besöker har den säkrare internetadressen med "s" i slutet: "https", vilket syns i webbläsarens adressfönster och brukar vara symboliserat med ett hänglås. 

Stäng av kortet för att undvika kapning

Stäng av kortet för utlandsköp och internetköp när du inte ska använda det själv. 

Ångerrätt

beställer du en vara från ett land utanför EU är det inte säkert att ångerrätten på 14 dagar från dagen efter att du tagit emot varan.   

Källor: Polisen/Konsument Europa 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen