Varning för fällorna när du byter bank

Publicerad

Svenskarna byter bank allt mer ofta. Flitigast av alla är den yngre generationen. Det är inte alls svårt att byta bank.

Men Avanzas sparanalytiker Johanna Kull varnar för bankernas luriga fällor.

– Se upp för sådana där paketdeals, säger hon.

Det pratas om miljardvinster inom bankerna, att kunderna ska sätta press och experterna uppmanar svenskarna att blicka utanför sin bank för att hitta bättre räntor.

Nu berättar Dagens Nyheter att det verkar ha blivit fart på svenskarnas bankbyten. Enligt DN/Ipsos undersökning har nio procent av svenskarna helt bytt bank någon gång under de senaste tre åren. Det är en ökning jämfört med för fem år sedan då sju procent svarade att de bytt bank helt.

Den vanligaste orsaken till bytet är att en annan bank erbjudit bättre ränta eller villkor. Det uppger 59 procent. Det finns också ett visst missnöje, då 16 procent säger att de bytte för att de inte var nöja.

Sparanalytikern: "Du kan utnyttja olika banker"

Johanna Kull som är sparanalytiker på Avanza pekar på att allt fler banker blir digitala och att det är lättare att jämföra bankerna i dag än det var förr. Det gör att folk är mer benägna att byta och det ökar även konkurrensen mellan bankerna.

– Nu kan du ju välja, det är inte så att en bank är bäst på alla dina behov. Du kan utnyttja olika banker, dels för ditt sparande, dels för ditt bolån och dina betallösningar, säger Johanna Kull till Dina Pengar.

 

LÄS ÄVEN: Räkna med höjd ränta – men inte under 2017

 

Det har kommit nya EU-direktiv som säger att bankerna inte längre får ställa krav som "du får bara bolån om du även har det här". Det ger dig förhandlingsläge.

Johanna Kull varnar dig för att lova bort dina försäkringar, pensionen eller ditt eller barnens sparande för att få lite bättre boränta.

– Det kan kosta i andra ledet. Utvärdera alternativ enskilt. Boräntan är boräntan och pensionen är pensionen. Se upp för sådana där paketdeals, säger Johanna Kull.

Bolånet brukar inte delas inte upp mellan banker, däremot kan du fördela sparandet i en bank och ditt bolån i en annan.

Yngre mer villiga att överge banken

Det verkar som att yngre personer är mer otrogna och villiga att byta bank, enligt enligt DN/Ipsos undersökning. Bland åldrarna 18-29 år svarade 14 procent att de helt bytt bank och 15 procent att de delvis bytt. I åldrarna 20-44 är det totalt 24 procent som bytt helt eller delvis.

– Den yngre genrationen är vana vid att använda sig av digitala lösningar, jämföra erbjudanden och själv hitta det bästa erbjudandet. Man vill inte gå till ett kontor och få ett paket påpackat på sig, säger Johanna Kull.

Hon tror också att det kan bero på att de yngre kunderna inte har samma relation till "bankmannen" som många hade förr.

 

LÄS OCKSÅ: Detta händer om ränteavdraget slopas

– Vi går inte med mössan i hand till banken längre, som det kanske har varit tidigare.

Lite över var tionde person svarande att det är för krångligt eller jobbigt att byta bank. Det är en vanlig missuppfattning, enligt Johanna Kull, som menar att det går på några minuter att byta bank med ett mobilt bank-ID. Hon poängterar även att den nya banken brukar vara hjälpsam med byten.

Johanna Kull: Då ska du byta bank

Det kan vara ett bra läge att fundera på att byta bank när du skaffar ett nytt bolån, när du ska omförhandla din ränterabatt eller se över ditt sparande.

– Då tycker jag definitivt att man ska jämföra minst tre alternativ med varandra. Då kan man utgå från snitträntan som publiceras månadsvis för att se vilka banker som erbjuder bäst ränta i dag, säger Johanna Kull.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen