Jim Yong Kim, chef för världsbanken. Foto: ETIENNE LAURENT / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNJim Yong Kim, chef för världsbanken. Foto: ETIENNE LAURENT / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jim Yong Kim, chef för världsbanken.  Foto: ETIENNE LAURENT / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bitcoins kraftiga fall under senare tid kan delvis förklaras med en oro över kryptovalutan i Asien Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅNBitcoins kraftiga fall under senare tid kan delvis förklaras med en oro över kryptovalutan i Asien Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Bitcoins kraftiga fall under senare tid kan delvis förklaras med en oro över kryptovalutan i Asien Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN

Världsbankschefen om bitcoin: ”En ponzibluff”

Publicerad

Nu uttalar sig chefen för världsbanken, Jim Yong Kim, om kryptovalutor – som han inte verkar ha någon högre tanke om. 

– Jag har fått höra att den stora majoriteten av kryptovalutor i princip är Ponzibedrägerier, säger han till Bloomberg. 

Finanshöjdarna har avlöst varandra i att kritisera bitcoin och andra kryptovalutor: Investeringsgurun Warren Buffet har spått att det kommer "sluta illa" för kryptovalutorna, riksbanskchefen Stefan Ingves har kallat bitcon för ett spekulationsobjekt, både superinvesteraren Christer Gardell och Avanzas sparekonom Claes Hemberg har jämfört bitcoinköp med att spela på Solvalla. 

LÄS MER: 41-årige CZ tjänade 16 miljarder på 180 dagar

Bernard "Bernie" Madoff – världskänd Ponzibedragare

Nu sällar sig världbankens chef Jim Yong Kim till belackarnas kör. 

– I termer av att använda bitcoin eller andra kryptovalutor, så undersöker vi det, men jag har fått höra att den stora majoriteten av kryptovalutor i princip är Ponzibedrägerier, sa Jim Yong Kim under en tillställning i Washington i onsdags. 

Ett Ponzibedrägeri år att klassigt upplägg där lurendrejaren lockar till sig investerare med fagra löften om hög avkastning, men låter investerare finansiera bedrägeriet. 

"Bernie" Madoff för nio år sedan, när han fömfes för sina Ponziebedrägerier. Foto: LOUIS LANZANO / AP FR77522 AP

Investeringsrådgivaren och bedragaren Bernard "Bernie" Madoff, 79, har satt ett ansikte på Ponzie-bluffen. Han skakar för bärvarande galler efter att ha dömts för omfattande förskingringar 2009. 

LÄS MER: Expertens bästa råd om Bitcoin efter börsraset

Världsbanken vill minska korruption med blockchain

Världsbankens utvecklingslångivare undersöker samtidigt blockchaintekniken, som kryptovalutor bygger på, för att kunna följa pengarna på ett bättre sätt i utvecklingsländer och därmed minska korruptionen, berättade Jim Yong Kim under tillställningen. 

Värdet på bitcoin och andra kryptovalutor har haft en explosiv utveckling de senaste åren och fram till slutet av 2017, men de senaste månaderna har de upplevt breda fall. 

Efter toppnoteringen på runt 20 000 dollar i december låg bitcoin under torsdagsförmiddagen på cirka 8 200 dollar. 

Bitcoins kraftiga fall under senare tid kan delvis förklaras med en oro över kryptovalutan i Asien, Sydkorea förbereder ett förbud mot att handla med kryptovalutor och Kina reglerar kryptomarknaden kraftigt och har slagit ner på utvecklare av appar till kryptovalutor. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen