Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Världsbankschefen om bitcoin: ”En ponzibluff”

Jim Yong Kim, chef för världsbanken.
Foto: ETIENNE LAURENT / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bitcoins kraftiga fall under senare tid kan delvis förklaras med en oro över kryptovalutan i Asien
Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu uttalar sig chefen för världsbanken, Jim Yong Kim, om kryptovalutor – som han inte verkar ha någon högre tanke om. 

– Jag har fått höra att den stora majoriteten av kryptovalutor i princip är Ponzibedrägerier, säger han till Bloomberg. 

Finanshöjdarna har avlöst varandra i att kritisera bitcoin och andra kryptovalutor: Investeringsgurun Warren Buffet har spått att det kommer "sluta illa" för kryptovalutorna, riksbanskchefen Stefan Ingves har kallat bitcon för ett spekulationsobjekt, både superinvesteraren Christer Gardell och Avanzas sparekonom Claes Hemberg har jämfört bitcoinköp med att spela på Solvalla. 

LÄS MER: 41-årige CZ tjänade 16 miljarder på 180 dagar

Bernard "Bernie" Madoff – världskänd Ponzibedragare

Nu sällar sig världbankens chef Jim Yong Kim till belackarnas kör. 

– I termer av att använda bitcoin eller andra kryptovalutor, så undersöker vi det, men jag har fått höra att den stora majoriteten av kryptovalutor i princip är Ponzibedrägerier, sa Jim Yong Kim under en tillställning i Washington i onsdags. 

Ett Ponzibedrägeri år att klassigt upplägg där lurendrejaren lockar till sig investerare med fagra löften om hög avkastning, men låter investerare finansiera bedrägeriet. 

"Bernie" Madoff för nio år sedan, när han fömfes för sina Ponziebedrägerier.
Foto: LOUIS LANZANO / AP FR77522 AP

Investeringsrådgivaren och bedragaren Bernard "Bernie" Madoff, 79, har satt ett ansikte på Ponzie-bluffen. Han skakar för bärvarande galler efter att ha dömts för omfattande förskingringar 2009. 

LÄS MER: Expertens bästa råd om Bitcoin efter börsraset

Världsbanken vill minska korruption med blockchain

Världsbankens utvecklingslångivare undersöker samtidigt blockchaintekniken, som kryptovalutor bygger på, för att kunna följa pengarna på ett bättre sätt i utvecklingsländer och därmed minska korruptionen, berättade Jim Yong Kim under tillställningen. 

Värdet på bitcoin och andra kryptovalutor har haft en explosiv utveckling de senaste åren och fram till slutet av 2017, men de senaste månaderna har de upplevt breda fall. 

Efter toppnoteringen på runt 20 000 dollar i december låg bitcoin under torsdagsförmiddagen på cirka 8 200 dollar. 

Bitcoins kraftiga fall under senare tid kan delvis förklaras med en oro över kryptovalutan i Asien, Sydkorea förbereder ett förbud mot att handla med kryptovalutor och Kina reglerar kryptomarknaden kraftigt och har slagit ner på utvecklare av appar till kryptovalutor. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!