Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världens rikaste i upprop – kräver höjda skatter

83 superrika personer uppmanar världens politiker att höja skatterna för de allra rikaste.Foto: HÅKAN JANSSON/RIKSBANKEN / TT NYHETSBYRÅN
”När covid-19 slår mot världen, så spelar vi miljonärer en avgörande roll i att läka vår värld”, skriver gruppen.Foto: GREGORY BULL / AP
Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge under coronapandemin.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

En grupp superrika personer har samlats i ett globalt upprop för att höja skatterna. 

”När covid-19 slår mot världen, så spelar vi miljonärer en avgörande roll i att läka vår värld”, skriver gruppen. 

83 av världens rikaste personer har samlats i ett upprop som syftar till att öka skatterna för de med mest pengar, rapporterar The Guardian. I gruppen ingår bland andra Jerry Greenfield, glassmärket Ben & Jerry's grundare, Abigail Disney, arvtagerska till Disney-imperiet.

Höj skatten för de rika

Gruppen publicerar brevet i samband med ett möte inom G20-gruppen och skriver i brevet att världens politiker borde höja skatterna för de allra rikaste: 

”Nej, det är inte vi som tar hand om de sjuka på intensivvårdsavdelningar. Det är inte vi som kör ambulans med de som blivit dåliga. Det är inte vi ser till att lagret i butikerna är fyllt eller levererar mat direkt till dörren. Däremot har vi pengar. Mycket pengar. Pengar som behövs akut just nu och som kommer vara behövda under de kommande åren, medan vår värld återhämtar sig från krisen”, skriver gruppen.  

Majoriteten av undertecknarna till uppropet är från USA, men även britter, kanadensare, tyskar, ett par danskar och Nya Zeelands näst rikaste man Stephen Tindall har ställt sig bakom initiativet. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!