Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårdjättens kritik mot svenska hanteringen

Folkhälsomyndighetens tre smittspridningsscenarier inför hösten.
Attendos vd Martin Tivéus kritiserar den svenska hanteringen av pandemin.
Foto: ATTENDO
”Vi kunde ha skyddat de äldre mycket bättre genom att vidta mera kraftfulla åtgärder”, säger Martin Tivéus till nyhetsbyrån Bloomberg.
Foto: SOFIA SABEL / DN
Attendo är ett av landets ledande vård- och omsorgsföretag.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Akuten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

5 697 coronasmittade personer har nu avlidit i Sverige.

Attendos vd Martin Tivéus riktar stark kritik mot Sveriges hantering av covid-19-pandemin.

Chefen för ett av landets största vårdföretag säger att Sverige insåg alldeles för sent att smittan kan spridas av symtomfria personer.

– Vi kunde ha skyddat de äldre mycket bättre genom att vidta mera kraftfulla åtgärder, säger han till nyhetsbyrån Bloomberg. 

Vårdföretaget Attendo är en av Sveriges stora ägare av äldreboenden. Nu går koncernens högste chef, vd Martin Tivéus, till attack mot hur svenska myndigheter hanterat coronakrisen.

Han säger att myndigheternas misstag har drabbat de äldre hårt. 

– Den enskilda faktor som har störst samband med nivån på på överföringen är vilka åtgärder man vidtar mot infektion från personer utan symtom, säger Martin Tivéus till nyhetsbyrån Bloomberg, en av världens ledande förmedlare av finans- och ekonominyheter.

– Sverige erkände detta fenomen mycket sent.

På fredagen hade 21 nya personer bekräftats avlidna i Sverige, 5 697 personer totalt.

”Kunde ha skyddat äldre bättre”

– Vi kunde ha skyddat de äldre mycket bättre genom att vidta mera kraftfulla åtgärder, säger Tivéus och fortsätter:

– Jag kan inte bedöma om den svenska strategin generellt har varit rätt eller fel. Men det är mycket tydligt att för äldrevården har åtgärderna varit otillräckliga.

Sju procent av Attendos vårdpersonal hade covid-19 utan symtom, enligt en undersökning nyligen.
Foto: Alexander Mahmoud/DN/TT
Attendo redovisar en miljardförlust för årets andra kvartal, enligt en rapport som presenterades på torsdagen.
Foto: Alexander Mahmoud/DN/TT

Martin Tivéus uppmanar de svenska myndigheterna att vidta hårdare åtgärder för att förebygga en andra våg av pandemin. 

Han vill att det ska bli högre krav på skyddsutrustning i äldreboende – och han vill att både personal och kunder ska testas en gång i veckan efter bekräftade infektioner.

Inga infektioner hos Attendo i dag

Han säger i intervjun att Attendos anställda använder skyddsutrustning i högre utsträckning än vad myndigheterna kräver. I dag finns inga infektioner bland de runt 17 000 boende i Attendos anläggningar i Norden, enligt Tivéus.

Sju procent av Attendos vårdpersonal hade covid-19 utan symtom, enligt en undersökning nyligen.

– Sverige har i viss utsträckning tillåtit en större smittspridning och samtidigt haft en svagare strategi för att skydda äldrevården. Den kombinationen har inte fungerat, säger Martin Tivéus till Bloomberg.

Redovisar miljardförlust

Expressen har ställt flera frågor till Martin Tivéus, men han meddelar via företagets presschef att han ”avstår intervju”.

Samtidigt redovisar Attendo en miljardförlust för årets andra kvartal, enligt en rapport som presenterades på torsdagen. 

Företagets förlust var 1 017 miljoner före skatt jämfört med 51 miljoner kronor under motsvarande kvartal förra året. Resultat tyngs av ”jämförelsestörande poster” på 971 miljoner kronor sedan nedskrivningar gjorts för verksamheten i Finland, skriver TT.

Beläggningen går ned

Rörelseresultatet sjönk med 7 procent till 112 miljoner kronor. Kostnader kopplade till pandemin drog ned resultatet med 60 miljoner kronor.

– Det är kostnader för skyddsutrustning och sjukskrivningar, men vi har även sett en påverkan på beläggningen, säger Martin Tivéus till TT. 

Han förklarar att många kunder drar sig för att flytta in på äldreboenden. Dels på grund av rädsla för covid-19, dels på grund av besöksförbudet som hindrar anhöriga att hälsa på.

Anders Tegnell intervjuas i CNN och försvarar den svenska strategin.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!