Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Värderade Voi-aktier till en miljard – branschen rasar

Voi arbetar nu för att permitera sina anställda i Europa.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Per Brilioth, vd för Vostok New Ventures som är huvudägare i Voi.Foto: JONAS LEMBERG

Coronakrisen slår hårt mot elscooter-branschen. 

Det drabbar inte minst Vois huvudägare Vostok New Ventures som i februari värderade sitt innehav till en miljard kronor, skriver Di Digital

Samtidigt arbetar Voi nu för att permittera sina 500 anställda i Europa. 

Elscooterföretagen tvingas till följd av coronakrisen att vidta krisåtgärder. I fredags meddelade Voi att man pausar tjänsten i 30 av 40 länder. 

Det står också klart att företaget ställer sina 25 000 elsparkscyklar till förfogande för ”funktioner som håller samhället flytande”. Det är bland annat vårdpersonal, personer som tar hand om äldre, poliser och personer i riskgrupper. 

– Vi planerar att kickstarta vår verksamhet igen när situationen tillåter. Men fram tills dess så vill vi att våra elscootrar ska komma till nytta, hellre än att de står på ett lager,.  säger bolagets kommunikationschef Kristina Hunter Nilsson till Di Digital.

Värderat innehav till en miljard kronor

Den ansträngda situationen har också lett till att Voi nu kommer ansöka om permittering för sina 500 anställda i Europa. Totalt har företaget tagit in 1,2 miljarder kronor från olika riskkapitalbolag. Den största ägaren är Vostok New Ventures som innehar strax över en tredje av aktierna och som i februari värderade sitt innehav till en miljard kronor, skriver Di Digital. 

Exakt hur coronakrisen påverkat värderingen står ännu inte klart men hittills i år har Vostok New Ventures aktie backat med cirka 23 procent.

Di Digital skriver också att enligt uppgifter i amerikansk media rasar nu Vois konkurrent, Lime och är därför i akut behov av pengar. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!