Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vårbudgeten: 2 miljarder satsas på miljö och klimat

Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen satsar knappt 2 miljarder kronor på miljö- och klimat i vårändringsbudgeten.

Största posten är 750 miljoner till klimatklivet och ladda hemmastödet.

Det sade miljö- och klimatminister Isabella Lövin och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund vid en pressträff på måndagen när de presenterade regeringens satsningar på klimat och miljö i vårändringsbudgeten.

Andra satsningar är 300 miljoner kronor till solcellstödet, 100 miljoner till ett nytt investeringsstöd för minusutsläpp av koldioxid samt 50 miljoner till nattåg till kontinenten.

– Våra satsningar gör att vi kan fortsätta att skydda klimatet och människors hälsa, sade Isabella Lövin och gick igenom de besparingar som gjordes i M/KD-budgeten, som riksdagen beslutade om i december.

Per Bolund lyfte fram satsningar på naturen, som 100 miljoner kronor till skydd av värdefull natur och 200 miljoner kronor för att restaurera och sköta Sveriges värdefulla natur. De återinför vidare den momssänkning för naturguider som M/KD-budgeten slopade.

 

Bolund: ”Miljöslakten är över”

Lövin talade också om satsningar på renare vatten i haven.

Satsningarna på miljö- och klimatområdet finansieras genom flygskatten, höjd skatt på fossila bränslen i kraftvärmeverk, slopad nedsättning för gruvdiesel och höjd kemikalieskatt.

De gör också ”omprioriteringar” av anslag, bland annat från internationella klimatinvesteringar till ökade insatser på hemmaplan.

– Här visar vi att vi använder ekonomiska styrmedel för att styra Sverige åt rätt håll… Miljöslakten är över, nu gör vi i stället satsningar framåt, sade Per Bolund.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!