Var tredje ung tror inte de kan få råd att köpa bostad

12 procent tror inte att de någonsin kommer att kunna äga en bostad, enligt en undersökning från United Minds, på uppdrag av Bostadsrätterna.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Hela 27 procent av unga svenskar tror inte att de kommer kunna äga en egen bostad eller att de inte vet om de någonsin kommer kunna köpa en bostad.

Det visar en färsk undersökning.

– Det är nedslående siffror, säger Kenny Fredman, bostadspolitisk expert på organisationen Bostadsrätterna.

Bostadsrätterna, som är en rikstäckande organisation för bostadsrättsföreningar, har med hjälp av United Minds bett över 2 000 unga svenskar i åldrarna 18–35 svara på sin syn på bostadsmarknaden.

Resultatet visar att många unga har en mycket dyster bild av sina chanser att etablera sig. Hela 12 procent svarar att de aldrig kommer att kunna äga sin bostad, och 15 procent svarar att de inte vet om de kommer kunna köpa en bostad. 66 procent svarar att de tror att de kommer att kunna äga sin bostad. 

– Jag är förvånad över att så många tror att de aldrig kan komma att äga sin bostad, säger Kenny Fredman, bostadspolitisk expert på Bostadsrätterna. 


FRIDA BRATT: Vi sviker en hel generation som inte kan påbörja sina liv 


Skuldåtgärder försvårar

Anledningen till att det blivit svårare för unga att komma in på bostadsmarknaden är de höga priserna, men också skuldåtgärder som bolånetak och amorteringskrav. Bolånetaket kräver en kontantinsats på 15 procent, vilket kan bli hundratusentals kronor i storstäderna. Amorteringskravet innebär en tuffare boendekalkyl som kan innebära att det blir svårare för unga att få lån från banken. 

– Bostadsmarknaden handlar numera om ett innanför- och utanförskap. Stora grupper har, och kommer att ha, svårt att etablera sig, säger Kenny Fredman. 


LÄS MER: Unga under 30 har inte råd att köpa bostadsrätt 


Pessimismen störst i storstäderna

Störst är pessimismen bland unga i storstäderna, där bostadspriserna är som högst. I Stockholm är det var tredje som inte kommer att kunna äga sin bostad, enligt undersökningen. En av fem svarar att de vill träffa en partner för att förbättra sina chanser på bostadsmarknaden. Även detta är vanligast i Stockholm, Göteborg och Malmö. 

För några veckor sedan larmade också den statliga banken SBAB om att unga under 30 år tjänar för lite för att kunna köpa en liten bostadsrätt i samtliga av landets 20 största kommuner. Enligt kartläggningen, som SvD skrev om, tjänar unga helt enkelt för lite för att beviljas det banklån som krävs. 

– Sammanställningen visar med nedslående tydlighet att de unga som ska in på bostadsmarknaden har det väldigt svårt. Detta även om de har sparat disciplinerat och fått ihop pengar till kontantinsatsen, sade SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann till SvD.

LÄS MER: Rot och rut – det här gäller för avdragen 2018

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!