Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Var tredje kommun saknar ett privat alternativ till AF

Mer än var tredje kommun i landet saknar privata alternativ till Arbetsförmedlingen. Foto: Peter Kroon / Arbetsförmedlingen
I 62 kommuner finns bara en enda aktör när det gäller jobbmatchning och stöd till arbetslösa.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Mer än var tredje kommun i landet, 114 av 290, saknar privata alternativ till Arbetsförmedlingen. 

Dagens Nyheters kartläggning visar också att det i 62 kommuner bara finns en enda aktör när det gäller jobbmatchning och stöd till arbetslösa.

Före 2022 ska all jobbmatchning och rustning av arbetslösa läggas över till privata aktörer, enligt januariöverenskommelsen. Tanken är att den som söker hjälp ska kunna välja mellan flera godkända aktörer men på många platser saknas eller finns bara en aktör i dag.

Det innebär att arbetssökande kan få lägga mycket tid och pengar på resor.

– Då ska vi komma ihåg att det här är människor som på ett eller annat vis redan har det jobbigt, säger Ann-Katrin Järåsen (S), kommunalråd i värmländska Torsby, en av de kommuner som i dag saknar privat alternativ till Arbetsförmedlingen, till DN.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!