Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Var femte lärare går i pension inom några år

De kommande årens stora pensionsavgångar riskerar att förvärra lärarbristen. Foto: Colourbox

Var femte legitimerad lärare är 60 år eller äldre. 

Bara 4 procent är under 30. 

Det visar en granskning av tidningen Skolvärlden.

De kommande åren riskerar stora pensionsavgångar att förvärra lärarbristen.

– Det är verkligen ett bekymmersamt läge, säger Lee Gleichmann Lin­narsson på Skolverket.

Mer än var femte legitimerad lärare i grundskolan och gymnasiet, 22 procent, är 60 år eller äldre.

Samtidigt är det trögt med återväxten: bara 4 procent under 30.

Det visar en granskning av tidningen Skolvärlden, baserad på siffror från Skolverket.

De kommande årens stora pensionsavgångar riskerar att förvärra den redan allvarliga bristen på behöriga lärare, i kombination med att få söker till lärarutbildningarna och att många lärare hoppar av yrket.

Lee Gleichmann Lin­narsson, undervisningsråd på Skolverket, säger att en rad åtgärder krävs för att vända utvecklingen, och hon nämner särskilt yrkets attraktionskraft.

– Det viktigaste är att folk lockas till lärarutbildningen, att de får en bra utbildning och att de därefter blir väl mottagna och får en introduktionsperiod, som de har rätt till. När de befinner sig i yrket behöver de goda förutsättningar för utveckling genom stöd och kollegialt lärande, säger hon till Expressen och fortsätter:

– Arbetsmiljöfrågorna är viktiga för lärare. Det påverkar dem om de upplever att de är belastade av sådana arbetsuppgifter som de inte tycker att de borde behöva utföra.

Stora skillnader i landet

Det är stora skillnader mellan kommunerna när det gäller lärarnas ålder. Mindre kommuner i glesbygd har ofta en stor andel äldre lärare och en mindre andel yngre.

I Övertorneå är hela 44,6 procent av de legitimerade lärarna 60 år eller äldre, medan inte en enda är under 30. Snittåldern är 56. Kommunstyrelsens ordförande, Tomas Mörtberg (C), bekräftar att kommunen har stora rekryteringsbehov.

– För att kunna rekrytera, men även behålla, lärare behöver vi göra yrket mer attraktivt. Jag vet yngre lära­re som har lämnat skolan för att börja arbeta i gruvan. Den som kör exempelvis en lastbil eller hjullastare tjä­nar mer än vad en lärare gör, säger han till Skolvärlden.

Mats Leander. Foto: Magnus Glans / Skolvärlden

Enligt Skolverket försöker många skolhuvudmän locka lärare att fortsätta jobba efter 65. Mats Leander, 69, är en av de lärare som har fortsatt efter 65. De senaste två åren har han arbetat 30 procent.

– Jag har haft ett bra schema och arbetat tisdag–torsdag. Jag har inte behövt vara med på några möten eller haft mentors­uppdrag, utan har helt kunnat fokusera på undervis­ning och bedömning, vilket har varit skönt. Det har varit helt perfekt att få trappa ner yrkeslivet så här, säger han till Skolvärlden.

https://datawrapper.dwcdn.net/Lx1MH/1/
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!