Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vänstern vill trappa ned ränteavdraget

Ulla Andersson, Vänsterpartiet
Foto: Christian Örnberg
Finansminister Magdalena Andersson, S.
Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Snart kommer regeringspartierna och Vänsterpartiet att påbörja förhandlingarna inför höstbudgeten.

Vänsterpartiet har redan nu ett krav klart: Lägre ränteavdrag under nästa år, uppger DN.

Ränteavdragen har redan kritiserats av två socialdemokratiska stordistrikt och det ökar nu vänsterns förhoppningar.

I samband med statsminister Stefan Löfvens traditionella kräftskiva kommer finansminister Magdalena Andersson att presentera hur stort reformutrymmet kommer att bli i statsbudgeten nästa år. Det kommer att utgöra diskussionsgrunden för de förhandlingar som regeringspartierna och Vänsterpartiet kommer att genomföra inför höstbudgeten. Men Vänsterpartiet har redan nu riktat in sig på att kräva en nedtrappning av ränteavdragen, skriver Dagens Nyheter.

–  Vi lyfter ränteavdragen i varenda förhandling med regeringen och har för avsikt att göra det igen. Det är en rimlig åtgärd att börja trappa ned dem, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson till tidningen.

Vänsterpartiet vill också att maxbeloppet sänks, skriver DN. Den nya höstbudgeten kommer att läggas fram den 20 september.

Diskuteras även inom partiet

Men det är inte bara Vänsterpartiet som har riktat in sig på ränteavdragen. Landets största socialdemokratiska distrikt, Skåne, berättade för DN redan förra veckan att de inför nästa års partikongress kommer att föreslå ett avskaffande av ränteavdragen. Planen är att inom 20 år kunna ta bort den ränterabatt som innebär att de som har en låneränta kan dra av 30 procent på den i deklarationen.

Nu får förslaget också stöd av distriktet i Stockholm.

– Om man avskaffat fastighetsbeskattningen i ena änden, så kan man inte ha ett ränteavdrag i andra änden. I och med avskaffandet av fastighetsskatten skedde det en kapitalöverföring till dem som äger sitt boende och vi behöver alla resurser vi kan få för att bygga fler bostäder, sade distriktsordförande i Stockholms stad, Veronica Palm.

Ökar förhoppningarna

Vänsterpartiet vill helst se att man börjar trappa ned ränteavdragen redan nästa år och skiljer sig därmed något ifrån de socialdemokratiska förslagen. Men att de ändå är inne på samma spår ökar Vänsterpartiets hopp om en överenskommelse.

– Det är rimligt att man lyssnar på den debatt som förs i samhället om bostadsbrist och kraftigt uppressade bostadspriser. Har man dessutom sådana krav i sitt eget parti så borde det vara lättare att komma till en slutsats att man måste göra något, sade vice partiordförande Ulla Andersson till DN.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!