Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vännen om Kamprads sorg efter sitt sista möte på Ikea

HÖSTSKÖRD SENT 60-TAL: Ingvar Kamprad låter högaffeln gå.
Foto: Privat © Inter Ikea Systems B.V.
Familjeutflykt 1972.
Foto: Privat © Inter Ikea Systems B.V.
Barnen Peter, Mathias och Jonas framför mamma Margaretha och pappa Ingvar 1972
Foto: Privat © Inter Ikea Systems B.V.
Foto: MAGNUS TORLE / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
2016: Med sonen Mathias.
Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Här trivdes Ingvar Kamprad bäst – bland kunder och personal i butiken.
Foto: MIKAEL PERSSON / MIKAEL PERSSON/STELLA PICTURES
Foto: FOTOGRAF MATS SAMUELSSON
1 / 8

Ingvar Kamprad var dumsnål så det skadade honom, samtidigt var han omtänksam mot andra.

I en ny bok berättar Ikea-grundarens närmsta medarbetare öppenhjärtigt om entreprenören som aldrig ville skiljas från livsverket han byggt upp under nästan 75 år.

Bilden som målas upp är tydligt: Familjen och vännerna var viktiga, men inget var viktigare än Ikea.

Det finns ett känslosamt citat i Anders Ströms nya biografi ”Fenomenet Ingvar Kamprad – En bok om hans liv” (Ekerlids förlag) som kanske bättre än något annat beskriver människan bakom Ikea-imperiet.


LÄS ETT UTDRAG UR BOKEN HÄR 


Händelsen utspelar sig i augusti 2017 på Ingvar Kamprads sista styrelsemöte för Ikeas moderbolag Ingka Holding, där han var senior advisor, och berättas av styrelseordföranden Lars-Johan Jarnheimer:

”Han var engagerad i Ikea in i det sista. Det var rörande att se. Ingvar var ju halvskröplig på slutet, så efter styrelsemötet stöttade jag och Jesper honom under var sin arm på väg ut. Han sa det på fullt allvar: ’Grabbar, fan vad avundsjuk jag är på er för att ni får hålla på med det här i femtio år till.’ Ingvar var ledsen, det syntes i blicken. Han ville vara med.” 


LÄS MER: Ingvar Kamprad – bondsonen från Småland som blev miljardär


FAMILJEUTFLYKT 1972: Ingvar och Margaretha Kamprad med barnen Peter, Mathias och Jonas.
Foto: Privat © Inter Ikea Systems B.V.

”Det fanns en sorg i Kamprad”

I boken framstår det tydligt att Ingvar Kamprad, som var 91 år vid tiden för styrelsemötet, aldrig ville släppa greppet om sitt livsverk. Hans passion för Ikea fanns kvar hela vägen till hans död 27 januari tidigare i år.

– Det fanns en sorg över att inte få vara med längre och detta hade pågått i flera decennier. Han hade svårt att slita sig, säger Anders Ström som har intervjuat en rad personer med nära relationer till Ingvar Kamprad. Han byggde ett nätverk som blev viktigt för honom. När man väl kom nära honom blev man också kvar. De personliga och långsiktiga relationerna gav Ingvar energi och inspiration, säger Anders Ström.

LÄS MER: Ingvar Kamprad hade förberett sig på att dö


Ingvar Kamprad förstod tidigt att han behövde människor omkring sig som kompletterade hans tillkortakommanden. Administrativt hade han brister och han hade allmänt svårt för kontorsgöromål. Helst ville han vara ute i verkligheten bland medarbetare och kunder.

– När det kom till nyckelpositionerna på Ikea har Ingvar Kamprad var väldigt engagerad och delaktig, men det har aldrig varit cv eller meriter som legat högst på hans agenda vid rekryteringarna, säger Anders Ström.

LÄS MER: Okända miljardregnet  över Kamprads söner


Boken ”Fenomenet Ingvar Kamprad – En bok om hans liv” är skriven av Anders Ström och ges ut på Ekerlids förlag och finns att köpa från 17 oktober.

Anställdes – efter fem kräftskivor

Delade värderingar, personkemi och en förmåga att förstå Kamprads sätt att tänka har varit centralt när chefer anställts på Ikea.

Egenskaperna handlade alltid om att inte förhäva sig och inte jaga stora bonusar. Aldrig slå sig för bröstet utan strävsamt ta sig an nya uppgifter i stället för att skryta om framgångar.

Lars-Johan Jarnheimer, som hade haft en lång chefskarriär inom Kinnevik när han lärde känna Kamprad, berättar i boken att de träffades vid ett antal tillfällen – men sällan pratade jobb.

– Efter fem, sex kräftskivor var han godkänd rent värderingsmässigt. Sedan tog det ett antal år innan han kom med i moderbolagets styrelse, säger Anders Ström.

LÄS MER: Hemligheten bakom Kamprads miljardgåva

Om man inte delade Ingvar Kamprads värderingar eller sätt att tänka blev man inte långvarig som ledare på Ikea.

– En del har försvunnit på vägen eftersom de inte kunde leva upp till Ingvars högt ställda krav. De som är kvar är det för att de kunnat hävda sin egen professionella uppfattning och samtidigt kunna anpassat sig efter Ingvars tydliga vilja, säger Anders Ström.

Som att acceptera Kamprad-sönernas viktiga roller i bolaget.

– Annars försvann man ut med tiden.

LÄS MER: Kungen: ”Kamprad var  en sann entreprenör”


2005: Ingvar och Margaretha tillsammans med sonen Peter.
Foto: STELLA PICTURES REPORTAGEFOTO

Blev som en pappa för Ikeas ledare

I boken beskrivs Ingvar Kamprad som en känslig person, närmast sentimental med nära till gråt. En handlingskraftig person men känslomässig och impulsiv, vilket ibland resulterade i ilska och utfall mot personer som inte tänkte som han.

Anders Ström talar om en generation av Ikea-ledare som färgats av Kamprads värderingar och som han blivit som en pappa för.

– Människor han lärde känna och tyckte om hamnade förr eller senare i nätverket kring honom. Förr eller senare skulle det dyka upp en funktion inom Ikea att fylla, säger Anders Ström.

LÄS MER: Kamprad var världens 8:e rikaste vid sin död

En av dessa är Göran Grosskopf. Han och Ingvar Kamprad lärde känna varandra och blev nära vänner på 1990-talet när de båda bodde utanför Lausanne i Schweiz.

Göran Grosskopf har bland annat haft olika uppdrag för Tetra Pak och Ikea. Vid 58 års ålder bestämde han sig för att gå i pension och leva lugnare efter alla år inom näringslivet.

Men Ingvar Kamprad hade andra planer för honom.

– När han fick mer tid tyckte Ingvar att han kunde jobba mer för honom, säger Anders Ström.

Efter att ha tackat nej några gånger blev Grosskopf så småningom ordförande för moderbolaget Ingka Holding i Holland 2007. För fyra år sedan blev han ordförande i Ikeas maktstiftelse, som han lämnade i fjol.

LÄS MER: Grosskopf: Kamprad är orolig för Ikea


Göran Grosskopf: ”Ingvar var inte rädd om sig själv.”
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Av alla i Kamprads nätverk är han troligen den som kommit Ikea-grundaren närmast. Han har varit familjens personliga rådgivare under flera år och är i dag rådgivare till sönerna Peter, Mathias och Jonas.

En av Grosskopfs berättelser i boken förstärker bilden av att Ingvar Kamprad som en person som aldrig slutade leva som han lärde, även när hans fasta principer kostade honom hälsan:

”Ingvar var inte rädd om sig själv. Det är nog det som jag uppfattar som tragiken i det hela. Hans spartanska sätt att leva gick till överdrift. Till slut skadade det honom. De sista åren reste han fortfarande i ekonomiklass. En gång kom han fram efter en flygresa med en sådan svår ryggsmärta att han var tvungen att ställa in mötet. Snålheten mot honom själv kostade på hans hälsa.”

LÄS MER: Ikea satte nytt miljardrekord

– Det är slående att man kan vara så omtänksam mot andra, och inte bara nära medarbetare utan också kunder och leverantörer, men samtidigt bry sig så lite om sig själv, säger Anders Ström.

Ingvar Kamprad och Sven-Erik Bucht gick emot strömmen och öppnade ett Ikea i Haparanda. De blev vänner för livet.
Foto: GUNILLA SIKSTRÖM

Nätverket för hans anda vidare

Genom alla intervjuer i boken löper Ingvar Kamprads omtänksamhet som en röd tråd.

Men också oron för hur Ikea skulle komma att drivas vidare efter hans död.

– Nätverket kring honom blev extra viktigt när han trätt ur den operativa rollen, de kunde föra hans anda vidare. Personer som han haft långvariga band till och litat på sitter nu i nyckelpositioner inom Ikeasfären, säger Anders Ström.

– Jag tror han kände sig ganska trygg mot slutet trots allt, det blev nog så bra det kunde bli.

INGVAR KAMPRADS NÄTVERK LEVER VIDARE

Ingvar Kamprads nätverk var stort och omsorgsfullt komponerat. Här är några av de viktigaste spelarna i dag:

• Göran Grosskopf, 73: Kamprads vän och granne i Schweiz, lockades över till Ikea 2007 då han blev ordförande i moderbolaget Ingka Holding.

• Lars-Johan Jarnheimer, 58: Smålandsbördig och lång karriär inom främst Kinnevik innan han ersatte Ingvar Kamprad som ordförande i Ingka Holding 2015.

• Jesper Brodin, 49: På Ikea sedan 1995. Länge assistent till Kamprad, i dag koncernchef.

• Per Heggenes, 62: Norrman och Ingvar Kamprads personliga talesperson från 2008 och framåt. I dag ansvarig för Ikeas välgörenhetsstiftelse.

• Sven-Erik Bucht, 63: Kommunalrådet som blev nära vän med Kamprad när Ikea mot alla odds öppnade i Haparanda 2006. I dag landsbygdsminister (S).

• Anders Dahlvig, 61: På Ikea sedan 1984. Koncernchef 1999–2009. I dag ordförande i Inter Ikea Holding.

• Anders Moberg, 68: Bondson från Älmhult, på Ikea sedan 1970. Koncernchef 1986–1989.

• Hans Gydell, 65: Lång karriär inom Ikea, som finansdirektör, vice koncernchef (1999–2007) och koncernchef (2007–2012).

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!