Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Välj rätt veterinär - spara tusenlappar

PENGAR ATT SPARA! Expressens granskning avslöjar att det råder stora skillnader i pris mellan olika veterinärmottagningar runtom i landet.
Foto: WESTERLUND ÅSA

Veterinärbranschen är en djungel för djurägarna.

Expressen har granskat hur mycket veterinärerna tar betalt - kartläggningen avslöjar att det kan skilja tusentals kronor mellan hur mycket en djurägare får betala för ett ingrepp beroende på vem som utför det.

En operation i Stockholm kan vara nästan dubbelt så dyr som samma ingrepp hos en veterinär i Enköping. I Norrköping är en hälsoundersökning hälften så dyr som i Göteborg. Och i Skåne kan du enkelt tjäna tusenlappar genom att välja rätt veterinär. Expressen har jämfört priser mellan 40 slumpmässigt utvalda veterinärkliniker över landet. Skillnaderna är ibland stora.

"Försämrad trygghet" 

 Tidigare hade Sveriges veterinärförbund en rådgivande prislista som veterinärerna kunde utgå ifrån. 1995 stoppade konkurrensverket listan. Enligt konkurrenslagen innebär en central prislista "olaglig kartellbildning". - Att vi inte har en rådgivande prislista är en försämrad trygghet för djurägare och konsumenter. Vi kan inte hävda att priset för en operation är rimlig eller orimligt, säger Johan Beck-Friis, veterinär och informationschef på veterinärförbundet. Efter att den rådgivande prislistan togs bort har det blivit svårt för djurägare att veta om priset de betalar är rimligt högt.

Ska undvikas i annonser

 Konkurrensverkets informationschef Kerstin Riese: - Det handlar om att man som leverantör av en tjänst är tydlig i prisinformationen. Det måste vara möjligt för konsumenten att på ett rimligt sätt bilda sig en uppfattning. Men om veterinärerna skulle informera om sina priser via exempelvis hemsidor och reklam bryter de mot veterinärförbundets stadgar - där står tydligt att priser bör "undvikas i annonsering eller annan presentation av verksamheten".

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!