Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Välfärdsutredaren Reepalu bemöter kritiken

Foto: Lasse Svensson

Välfärdsutredaren Ilmar Reepalu bemöter nu nedläggningskravet från allianspartierna och forskaren Joachim Landströms varning om att hans förslag "i praktiken innebär ett förstatligande av välfärdssektorn":

– Att införa något slags förbud mot att undersöka något tycker jag är väldigt främmande för en demokrati, säger Reepalu, som underkänner forskarens argument med att "något fattas i tankekedjan."

Regeringen utsåg Ilmar Reepalu till särskild utredare för att leda "Välfärdsutredningen". 

Enligt direktivet är syftet att ta fram förslag som ska se till att "offentliga medel används till just den verksamhet de är avsedda för och eventuella överskott som huvudregel ska återföras till den verksamhet där de uppstått."

Men trots utredningen inte ska presenteras förrän den 1 november är debatten i full gång.

Experten: "Ett förstatligande av välfärdssektorn"

I dag, tisdag, varnade Joachim Landström, lektor i företagsekonomi och författare av flera underlag till utredningen, för att Ilmar Reepalus uttalanden i SVT Agenda i söndags om att vinstnivån i välfärdsbolagen ska vara lägre än 10 procent går emot forskarens egen analys.

"Skulle hans förslag bli verklighet skulle det i praktiken innebära ett förstatligande av välfärdssektorn", skriver Joachim Landström på DN Debatt.

Ilmar Reepalu: "Måste vara något som fattas i tankekedjan"

Ilmar Reepalu bemöter nu Joachim Landströms kritik:

– För det första blir jag förvånad över att han för en diskussion som verkar grunda sig på själva utredningen. Han har ju lämnat ett underlag till oss för ganska länge sedan och utredningen ligger inte där hans förslag ligger så det är lite märkligt när han vill dra slutsats av något som han inte har sett, säger Reepalu - och tillägger:

– Han drar också slutsatser som jag inte förstår överhuvudtaget, när han talar om att ett utredningsförslag om vinstbegränsning skulle kunna leda till förstatligande av verksamheter. Det är ju så att skolan lyder under ett kommunalt ansvar. Hur skulle detta (utredningen) kunna leda till att det kommunala ansvaret för skolan skulle förstatligas? Han driver också en argumentering om landstingens ansvar för hälso- och sjukvården. På vilket sätt skulle det här förslaget om leda till att detta ansvar skulle bli förstatligat. Det är för mig obegripligt. Det måste vara något som fattas i tankekedjan.


LÄS OCKSÅ: Uppgifterna om vinsttak fick välfärdsbolagen att rasa på börsen


Hur ser du på risken att ett vinsttak får investerare att dra sig undan - och att därmed valfriheten begränsas inom välfärdssektorn?

– För första är det inte bestämt var vinsttaket kommer att vara. Det kommer utredningen att redovisa om knappt två månader. Att då dra slutsatser innan man vet var vi lägger oss någonstans känns lite för tidigt. Om vinsttaket kommer läggas på en nivå ungefär där tjänstesektorn totalt har sin avkastning har jag väldigt svårt att se på vilket sätt skulle det leda till väldigt stora svårigheter för en normal verksamhet, säger Ilmar Reepalu.

Ilmar Reepalu uppger att hans utgångspunkt är att ha en riskpremie "på marknadsmässiga villkor".

Alliansledarna kräver att utredningen skrotas

– Det jag sa i SVT Agenda är att medianen (för avkastningen) i dag för hela välfärdssektorn, inklusive den som går helt på marknaden och inte är skattefinansierad, ligger på strax under 10 procent. Då kan man säga att i den här sektorn, som inte är lika volatil och där tjänsterna inte prissätts av marknaden utan av staten, landstingen eller kommuner och att man därför inte riskerar att betalningarna ställs in, har man en någon lägre riskpremie, säger han.


LÄS OCKSÅ: Alliansen "Lägg ned välfärdsutredningen"


Ilmar Reepalu uttrycker även förvånad över allianspartiernas krav på att regeringen ska lägga ned välfärdsutredningen, som Dagens Industri avslöjat.

– Om jag förstår det rätt har de grundat kravet på att de har läst en debattartikel av ekonom, som inte vet hur utredningen ser ut. Utifrån synpunkterna från ekonomen, som inte vet hur resultatet kommer att vara, säger man att man inte vill veta vad utredningen kommer att komma fram till.

Ilmar Reepalu: "Väldigt konstigt förhållningssätt."

Ilmar Reepalu betecknar alliansutspelet som ett "väldigt konstigt förhållningssätt."

– Normalt tycker man att det är bra, oavsett om man gillar förslaget eller inte, att saker utreds och belyses ordentligt. Sedan kan man föra en debatt och ta ställning till det. Men att införa något slags förbud mot att undersöka något tycker jag är väldigt främmande för en demokrati.

Upplever du att du har ett förtroende hos din uppdragsgivare, regeringen och civilminister Ardalan Shekarabi (S)?

– Jag har fått ett utredningsdirekt som jag arbetar med och försöker leva upp till.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!