Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Valet i Italien: Därför håller Europa andan

Premiärministern Matteo Renzi har hotat med "rexit"
Foto: Massimo Percossi / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
”Om det blir en stökig period för den italienska banksektorn kommer det dra med övriga banker i Europa, även de svenska”, varnar aktieexperten Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Hela Europa håller nu andan inför den italienska folkomröstningen på söndagen.

Sannolikheten ökar nu för marknadens värsta scenario – att det mäktiga G8-landet slungas in en handlingsförlamande regeringskris.

– Om det blir en stökig period för den italienska banksektorn kommer det dra med övriga banker i Europa, även de svenska, varnar aktieexperten Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

På söndag ska italienarna rösta om ett förslag på omfattande ändringar av grundlagen.

Blir det ett ja innebär det att regeringen får lättare att genomföra reformer, genom att bland annat senatens makt minskar.

Premiärministern Matteo Renzi har hotat med "rexit"

Ett nej skulle innebära att det blir fortsatt svårt för regeringen att få stöd för sina förslag.

Premiärministern Matteo Renzi har tidigare hotat med att avgå, en så kallad “rexit”, om det blir ett nej, ett uttalande som han tonat ned på senare tiden.

Opinionsundersökningarna lutar allt mer mot nej, rapporterar TT.LÄS OCKSÅ: Tio frågor och svar om ditt mobila bank-id


Enligt Swedbanks makrorapport, som publicerades i dag, är ett nej-resultat inräknat till 70 procent av marknaden, vilket bedöms begränsa reaktionerna.

“Ett ja skulle tas emot med stor lättnad”, skriver Swedbanks analytiker Harald-Magnus Andreasson – och konstaterar att det inte går att slå fast valresultatet i förväg.

Marknadens värstascenario: handlingsförlamande regeringskris

Marknadens värstascenario är att Italien slungas in en handlingsförlamande regeringskris och att Renzis regering faller utan att ersättas av en stabil övergångsregering.

– Fondförvaltarna räknar med att det blir ett nej. Den stora frågan är vad det innebär. Det flesta vill gärna att den italienska regeringen stannar kvar med Renzi som premiärminister. Man vill inte hamna i ett läge där Renzi lämnar och det blir en politisk svår situation, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet och tidigare aktie- och derivataspecialist på Stockholmsbörsen Nasdaq.

– Det skulle bli en ganska stökig period. Man är rädd för att Beppe Grillo (en av femstjärnerörelsens ledare) skulle ta över och försöka styra Italien mot en mer protektionistisk riktning, där målet är att lämna EU helt och hållet.


LÄS OCKSÅ: Gulliga huset som kostar skjortan


Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, pekar på den stora risken ligger främst på Italien.

– Folkomröstningen behövs för att Italien ska kunna genomföra reformer, säger hon och tillägger:

– Den stora osäkerheten är att risken kring Italien skulle kunna sprida sig till resten av Europa. Men jag är inte säker på att spridningseffekterna behöver bli så stora.

Bornold: Ett reformerat Italien skulle kunna bli EU:s nästa tillväxtlok

Men kortsiktigt skulle ett nej kunna ge osäkerhet kring Italiens ekonomi, den italienska banksektorn och kring regeringsbildningen, enligt Breman.

– Det kan bli en kortsiktig oro som säkert kan spilla över på de finansiella marknaderna, men spridningseffekterna till Sverige borde vara begränsade.

Italien är en av de största ekonomerna inom EU och tillhör den mäktiga G-8-gruppen.

– Italien har en ganska stor potential att växa om man gör reformer, säger Anna Breman.

– Italien skulle kunna bli ett fantastiskt ekonomiskt draglok för hela Europa, säger Joakim Bornold.

Anna Breman: "Spridningseffekterna till Sverige borde vara begränsade"

Banksektorn i Italien är den svaga länken i euroområdet just nu, enligt Anna Breman.

– Men spridningseffekterna till Sverige bör ändå bli ganska begränsade. Svensk banksektor, som är relativt välkapitaliserad, har räknat med valet sedan lång tid tillbaka.


LÄS OCKSÅ: Fiat-arvtagaren ljög om sin kidnappning


Men Joakim Bornold utesluter inte att vågrörelserna även skulle märkas i Sverige.

– Det som kan påverka är om det blir en stökig period för den italienska banksektorn. Då kommer det dra med övriga banker i Europa, även de svenska. De svenska bankerna är en stor del av den svenska börsen, säger Bornold - och understryker:

– Som sparare ska man alltid se till att ha en risknivå som man är bekväm med. Man ska ligga på en sova-gott-nivå.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!