Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

#VadFanFårJag trendar på Twitter

Foto: EMIL NORDIN
Stina Billinger, här i Visby under Almedalen.Foto: Christian Örnberg

Leif Östling frågade sig "vad fan får jag för pengarna?" när det kom fram att han undviker skatt genom ett speciellt upplägg på Malta.

Nu trendar uttalandet från ordföranden i Svenskt Näringsliv på Twitter.

"Tänk att ha hela säcken full och ändå vakna på morgonen o bara #vadfanfårjag", skriver socialdemokraten Julia Berg, politisk samordnare och vice ordförande i Växjöbostäder.

Twitteranvändaren André Mattsson föreslår: Leva i världens bästa land, betald föräldraledighet, gratis universitetsutbildning, gratis sjukvård och pension, som möjliga svar på Östlings retoriskt ställda fråga.

Socialminister Annika Strandhäll (S) twittrar, med en länk till en artikel om uttalandet: "Skamlöst mot, lärare, sjuksköterskor, poliser o undersköterskor som ser till att landet funkar när du tjänar pengar".

 

LÄS ÄVEN: Östling backar: "Slarvigt uttryckt"

 

Stina Billinger: "Infrastruktur och forskning"

Flera användare påpekar att Östling själv gynnats av det svenska skattesystemet.

"Infrastruktur och forskning till exempel, två saker som varit vitala för att bygga de bolag som gjort hen rik", skriver Stina Billinger, socialdemokrat och planeringschef på näringsdepartementet under den trendande hashtaggen och konstaterar samtidigt att Östling kostnadsfritt tagit två examina på svenska universitet.

"Goodbye Leif Östling. Din moraliska aktie sjunker på Folkets börs", twittrar författaren och journalisten Göran Greider.

Twitteranvändaren Anders skriver "Hur smart är det att gapa efter lägre skatt och samtidigt fly skatten så att vi måste skära ner eller höja skatten och sedan: #vadfanfårjag".

 

LÄS ÄVEN: Så gömmer världens rikaste skattemiljarder

 

Per-Olof Sjöö: "Anständigt samhälle"

Ulf Bjereld, förbundsordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet och statsvetare, twittrar en länk till TT:s artikel om Leif Östling med kommentaren: "'Vad fan får jag?' Girigheten förnekar sig aldrig. #ParadisePapers".

Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS, facket för skogs-, trä- och grafisk bransch, kommenterar hashtaggen: "Svaret på kvällens fråga: Ett anständigt samhälle."

"En vanlig grabb från Luleå kan bli både civilingenjör och civilekonom och sedan framgångsrik företagsledare, det är väl värt massor?", skriver riksdagsledamot Fredrik Lundh Sammeli (S).

 

LÄS ÄVEN: Detta är advokatbyrån Appelby

 

I en kommentar på Svenskt Näringslivs hemsida förtydligar Leif Östling sin uttalande och skriver att det var "slarvigt uttryckt" och att Sverige har en "generellt fungerande välfärd".

"Det jag försökte säga var att jag personligen använt den i mycket liten utsträckning jämfört med mitt finansiella bidrag till den", skriver Östling.

"Husdjursdag på Svenskt Näringsliv i dag. Det börjar med en pudel", skriver Tomas Oskarsson, förbundssekreterare på chefsorganisationen Ledarna.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!